Leudal

Wethouder erkent één van vijf ‘onwaarheden’

Vijf ‘onwaarheden’ afkomstig van wethouder Martens somde raadslid Stan Backus op. Met twee andere oppositiepartijen diende zijn partij Ronduit Open dinsdagavond in Leudal tijdens de raadsvergadering daarom een motie van afkeuring in tegen de wethouder, die op zijn beurt slechts één van die vijf onwaarheden erkende. Daar bood hij zijn excuses voor aan.

Backus lanceerde dus stevige woorden richting Wethouder Martens: “We moeten ons verzetten tegen een wethouder die het presteert onwaarheid op onwaarheid te stapelen.” Vandaar dat hij dinsdagavond tijdens de raadsvergadering de motie indiende, samen met Progressief Akkoord Leudal en de fractie Linssen.

Lees ook: Ruzie raad Leudal over sportpark Maasveld gaat door

Inhoudelijk gingen de vragen over het zogeheten scenario 2+, een document uit 2017 dat Martens niet zou kennen. Dit bleek tijdens de vorige raadsvergadering in april. Inmiddels heeft hij daarna per e-mail aan de raad deze fout erkend en zijn excuses aangeboden. Iets waar Backus zich over beklaagde: “Zulke excuses dienen in het openbaar te worden gedaan”, vond hij.

Lees ook: Extra twee miljoen voor ‘t Maasveld krijgt eindelijk groen licht

Bovendien somde hij nog vier in zijn ogen ‘onwaarheden’ op. Zo zou de wethouder onder meer de schuld van zijn onwetendheid hebben neergelegd bij zijn voorganger hebben gelegd. De besluiten met het Maasveld zouden met de gemeenteraad besproken worden, maar de wethouder zette zijn handtekening voordat hij dit met de raad overlegde.

In zijn weerwoord stelde Martens eraan te hechten nogmaals zijn excuses aan te bieden. “Ik deed het niet met opzet. Mijn geheugen liet me in de steek.” Het scenario waar het om draaide was dan ook zes jaar oud. Maar daarmee ging hij echter voorbij aan de andere zogeheten onwaarheden die Backus had opgesomd. “Ik ga de discussie inhoudelijk niet overdoen. Dat is in de vorige raadsvergadering aan bod geweest”, stelde hij. En: “Ik vind het raar om te reageren op zaken die al lang bekend waren.”

Alleen de drie oppositiepartijen steunden uiteindelijk hun eigen motie van afkeuring waarmee het voor wethouder Martens allemaal met een sisser afliep.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button