Roermond

Synagoge vraagt aandacht van politie vanwege opkomend antisemitisme

De synagoge van Roermond heeft extra aandacht gevraagd bij de politie, al merken ze nog weinig van het opkomend antisemitisme.

De Resonansgroep Jodendom Rooms-Katholieke Kerk in Limburg waarschuwt tegen het recent opkomend antisemitisme. “Haat mag geen plaats hebben in onze harten,” schrijft de groep in een verklaring.

Marianne Muller-Klaar is verheugd met de oproep vanuit de katholieke kerk. Toch hebben zich bij de synagoge in Roermond recentelijk geen incidenten voorgedaan, vertelt ze. Muller-Klaar is coördinator in het bestuur van Rura die de synagoge beheert en zegt persoonlijk nog weinig gemerkt te hebben van het opkomende antisemitisme.

Toch zit de schrik er wegens de landelijke toename van het antisemitisme als gevolg van de oorlog in Gaza wel in. “We hebben de politie gevraagd extra te surveilleren”, zegt Muller-Klaar.

De synagoge zelf ligt aan een binnenplaats, toch is het vanaf de weg duidelijk herkenbaar vanwege de stenen tafelen met Hebreeuws opschrift en een Davidster.

De synagoge maakt zich intussen op voor Bevrijdingsdag. Alle 92 Stolpersteinen in Roermond worden opgepoetst. Op 5 mei tussen 14.00 en 17.00 wordt de Synagoge opengesteld voor bezoekers.

Lees ook: Excuses maar vooral schaamte en woede over lot Roermondse joden

Lees ook: Twee nieuwe Stolpersteine om holocaustslachtoffers te herdenken

Gerelateerde Artikelen

Back to top button