Leudal

Twee nieuwe Stolpersteine om holocaustslachtoffers te herdenken

In het bijzijn van burgemeester Schmalschläger en nabestaanden werden zondag in Heythuysen twee nieuwe Stolpersteine gelegd.

Onder het toeziend oog van de burgemeester, plaatste de de Duitse kunstenaar Gunther Demnig de Stolpersteine aan de Leveroyseweg 1 en de Dorpstraat 152.

Deze kunstenaar, geboren in Berlijn 1947, is de bedenker van de Stolpersteine (struikelstenen). Het idee erachter is individuele slachtoffers te herdenken die tijdens de Holocaust werden vervolgd, gedeporteerd, vermoord of gedwongen tot vluchten. Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangen, dienstweigeraars, homoseksuelen en gehandicapten. Inmiddels zijn er duizenden Stolpersteine ​​geplaatst in meer dan 24 landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Frankrijk, Italië en Polen.

Een Stolpersteine is een blokje van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje erin verzonken. Op het plaatje zijn de naam, geboortenaam, de deportatiedatum en plaats van overlijden van het slachtoffer gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de laatste vrijwillig gekozen woning van de slachtoffers.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button