Regio

Weekend: Kom slootjespringen, jammen of het kloosterleven proberen

Slootjes, kloosters, orgelconcerten, een schuttersfeest of jamsessie. De veelheid aan uiteenlopende activiteiten in de regio is enorm. Hier een greep uit de evenementen.

Orgelfestival
De Stichting Orgelkring Franciscus Huis Weert bestaat tien jaar en organiseert het openingsconcert van het ‘SOL Orgelfestival Limburg 2024’.
Het programma van het festival heet ‘Tango ! Piazzolla !’ en er nemen getalenteerde organisten aan deel zoals Aart Bergwerff, bekend van de Grote Kerk in Breda en hoofddocent orgel aan het conservatorium in Rotterdam. Hij treedt samen op met de Argentijnse bandonéonist Santiago Cimadevilla.
Behalve werken van de Argentijnse componist Astor Piazzolla worden ook stukken gespeeld van andere grote namen, zoals J.S. Bach, Frederik Sixten, Igor Stravinsky, Maurice Ravel. De bandonéon, kenmerkend voor de Argentijnse tango, zal regelmatig te horen zijn.
Het festival vindt plaats pp vrijdag 7 juni om 20.00 uur. Wie verzekerd wil zijn van een zitplaats kan zich aanmelden via info@franciscushuisweert.nl.

D’n daag van Lin
Voor ale inwoners van Linne, en speciaal voor de nieuwe inwoners, is er een kennismaking met de verschillende Linner verenigingen. Er is een informatiemarkt waar verenigingen en gemeentelijke organisaties zich presenteren, er zijn optredens en concerten en de schutterij houdt een kleine rondgang door het Linnerpark. Vanaf 17.00 is de dorpsbarbecue.
D’n daag van Lin begint om 14.30 op de parkeerplaats Sportveldstraat.

Vastelaovendj-treffen
In Weert het het schuttersfeest Vastelaovendj-treffen. Op 8 juni om 13.30 uur beginnen de wedstrijden op het feestterrein op de Leukerschans in Weert. Verschillende zestallen gaan dan schieten. De volgende dag is er schuttersfeest in de wijk. Dit begint om 12.30 uur met schoonheidswedstrijden en marswedstrijden. Na de opening om 13.45 uur start de optocht. Schutterijen beginnen met schieten om 15.15 uur. ’s Middags is er een optreden van blaaskapel ‘Blaoskracht 11’. De toegang is gratis.

Slootjesdag Leudal
IVN Roermond e.o. en Groen Hart Leudal organiseren samen op 9 juni een Slootjesdag met als thema ‘de levende beestjes in een poel’. Van 10.00 tot 14.00 kunnen jong en oud met leden van de Macrofauna Werkgroep Midden-Limburg in de poel beestjes vangen. Met het gebruik van een loep en aan de hand van zoekkaarten kan worden gezocht naar welk dier het betreft.
De Slootjesdag is gratis en vindt plaats bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen.

Jamsessie
Jamsessieband Join In nodigt muzikanten uit om samen te spelen en muzikale grenzen te verleggen. De jamsessie is voor jong en oud en voor alle muziekstijlen. Speelervaring en niveau zijn niet belangrijk, iedereen mag spontaan muziek maken. Voor blazers zijn er eenvoudige arrangementen op papier.
Deelname aan de Jamsessie met Join In! is gratis en vindt plaats in café de Prins in Ospel om 15:00 uur.

Bridgetoernooi
de Christoffelkroegendrive Roermond op zondag 9 juni begint om 10.30 bij de Oranjerie met het ophalen van de loopbriefjes. Diverse eetgelegen bieden korting voor bridgers die willen lunchen, de wedstrijden beginnen om 13.00 uur. De kosten bedragen 20 euro per persoon, leden van Christoffelbridge krijgen €2,50 korting per persoon.

Excursie biodiversiteit
Gemeente Maasgouw beheert haar plantsoenen zo veel mogelijk ecologisch. Hierdoor komen er inmiddels ruim 180 soorten wilde bijen in de gemeentelijke groenvoorzieningen voor. Er staan bijzondere planten zoals de echte koekoeksbloem, de grote ratelaar en kleine pimpernel. Sommige groenvoorzieningen zijn inmiddels echte hotspots voor biodiversiteit.
Om dit aan de inwoners te tonen heeft de gemeente samen met Landschapsvereniging De Kringloop vier excursies biodiversiteit samengesteld. Een daarvan vindt plaats in Brachterbeek op zondag 9 juni van 9:30 tot 12:00 uur. De excursie begint op het parkeerterrein bij gemeenschapshuis Baekerhoes.

Open Kloosterdag
Het Camilianenklooster in Roermond zet de deuren open in het kader van de elfde Open Kloosterdag op zondag 9 juni. Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat de keuze voor het klooster een eigentijdse levenskeuze is. Zij vertellen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven. Ook willen ze graag het verhaal van de bezoekers horen.
In Roermond begint het programma om 11.00 met een H. Mis, samen met de bewoners van het zorghuis. Tot 18.00 staan de deuren open, er is onder meer een speurtocht, er zijn ontmoetingen met kloosterlingen en is er informatie verkrijgbaar over het kloosterleven en het werk van de Camillianen in Tanzania en Colombia.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button