Regio

Regionale kandidaat-Europarlementariërs: ‘Stem op een Limburger’

Op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 6 juni staan vier kandidaten met wortels in Midden-Limburg. Elk van hen vertegenwoordigt een andere partij: CDA, SP, NSC en BBB. Uiteenlopende personen die het over één ding eens zijn: Kies voor iemand uit de regio. Voor Limburg dus. En voor een enkeling ook een beetje Zeeland…

De Midden-Limburgse kandidaten hebben uiteenlopende standpunten, wel zijn ze het erover eens dat, op welke partij je ook stemt, de keuze voor een Limburger altijd beter is. “Net als in Den Haag kunnen ook in Brussel Limburgers met elkaar optrekken om te pleiten voor gezamenlijke belangen. Vooral voor een euregio is het belangrijk dat er meerdere Limburgers in het Europarlement zitten”, zegt Jorge Wolters (42) van de SP.

Bij het NSC zijn ze zelfs voor een regionaal kiesstelsel, vertelt Vincent Verouden (52). Hij wijst op rapporten die aantonen dat in Limburg en andere regio’s buiten de Randstad minder wordt geïnvesteerd in infrastructuur, cultuur en onderwijs. “Die regio’s zijn ondervertegenwoordigd in de Tweede Kamer”, stelt hij. “Hetzelfde geldt voor het Europarlement.” Zo lang ook in Europa geen regionaal kiesstelsel is, adviseert hij Limburgers om voor een Limburgse kandidaat te kiezen.

Frietfabriek
Milou Rietjens (33) van de BBB woont al drie jaar in het Zeeuwse Nieuwdorp, maar is geboren en getogen in Beegden. “Als je je verbonden voelt met de regio doe je er goed aan om de kiezen voor iemand die de belangen uit je regio te behartigen.”

Of die regio dan Zeeland of Limburg is, laat ze wijselijk in het midden. Ook wanneer ze een hypothetische vraag krijgt voorgelegd: Stel dat er een frietfabriek moet kiezen tussen een vestiging in Middelburg of in Maasbracht. Een fabriek die veel werkgelegenheid biedt en goed is voor de regionale economie. Voor welke plaats kies je dan? Op die vraag volgt een politiek antwoord: “Die keuze kan ik niet maken zonder de feiten te kennen. Bovendien gaat het Europarlement daar niet over, het zijn de lidstaten zelf die de locatie bepalen.”

Voorkeurstemmen
Het CDA maakt kans op twee zetels, de andere partijen van de vier Midden-Limburgse kandidaten krijgen er volgens de huidige peilingen slechts één. Niemand van de vier staat op een verkiesbare plaats, Jeroen Lenaers (40) uit Stramproy staat op een derde plek op de CDA-lijst.

Hij is al tien jaar Europarlementariër. Gezien de peilingen is de kans groot dat hij het Europarlement moet verlaten. Toch is Lenaers daar niet bang voor. “We gaan sowieso drie zetels halen. En als het er toch twee zijn, dan krijg ik genoeg voorkeurstemmen”, zegt hij zelfverzekerd. “Daar ben ik fanatiek campagne voor aan het voeren.”

De reclameborden langs de weg zullen resultaat opleveren, verwacht hij. “Bij de vorige verkiezingen kreeg ik 36.000 voorkeursstemmen, vooral uit Limburg.” Als zij tevreden zijn en weer op Lenaers stemmen, heeft de Europarlementariër niets te vrezen

En Lenaers denkt dat de kiezers wel tevreden kunnen zijn. “We hebben gewerkt aan het migratie- en asielpact. Namens de CDA-fractie was ik verantwoordelijk. Dankzij die afspraken ligt er nu meer nadruk op controles aan de buitengrenzen en kunnen we onderscheid maken tussen echte vluchtelingen en andere migranten.”

Europese Centrale Bank
Wie ook kans denkt te maken op een zetel is Milou Rietjens van de BBB. Zij staat op nummer vijf op de kandidatenlijst, haar partij staat op één zetel in de peilingen. “Maar peilingen zijn niet heilig”, zegt ze. “We denken toch wel kans te maken op vijf of zes zetels.”

Ook denkt ze kans te maken op een voorkeurszetel, al staat ze daar een beetje dubbel in. “Mijn bekendheid speelt natuurlijk een rol”, zegt ze, doelend op haar deelname aan Boer zoekt Vrouw. Toch is dat niet de reden waarom kiezers op haar moeten stemmen, vindt ze. “Ik heb een gedegen achtergrond, ik heb een HBO-opleiding European Studies gedaan en een Master Public Policy. En heb werkervaring opgedaan bij de Europese Centrale Bank.”

Pluimveehouderij
Rietjens wil zich als BBB’er in het Europarlement niet alleen bezighouden met landbouw, maar ook, net als Lenaers, met migratie. Daarnaast wil ze ook de toenemende regeldruk vanuit Brussel aanpakken. Bovendien wil ze zich hard maken voor een gelijk speelveld, als het gaat om de Europese concurrentiepositie in de wereld, maar ook om de Nederlandse concurrentiepositie in Europa. En dan kom je terecht bij regio’s als Midden-Limburg, waar de pluimveehouderij bijvoorbeeld sterk vertegenwoordigd is.

Een sector die gebukt gaat onder een oneerlijk speelveld, meent Rietjens: “Legbatterijen zijn in Nederland verboden, intussen importeren we wel kooi-eieren uit Oekraïne. Die liggen niet als eieren in het supermarktschap, maar worden wel verwerkt tot bijvoorbeeld koekjes.”

Over Oekraïne gesproken: ook de oorlog is een onderwerp dat direct de regio aangaat. Het leidt tot Europese gesprekken over steun aan Oekraïne en het leveren van wapens en munitie. “Als BBB zijn we niet voor een Europees leger, maar wel voor een sterkere samenwerking. Zo moeten we de munitie op elkaar afstemmen en de productie ervan opvoeren. En VDL Nedcar zou dat kunnen oppakken.”

Klimaatdoelen
NSC krijgt volgens de peilingen één zetel. Vincent Verouden uit Weert staat op plek 9 bij het NSC, hij maakt dus weinig kans op een zetel in het Europarlement, begrijpt hij. “Maar ik mocht meeschrijven aan het Europese verkiezingsprogramma van het NSC. Dat gaf al veel voldoening”, vertelt hij vanuit Brussel, waar hij werkt voor de Europese Commissie.

Zijn belangrijkste bijdrages aan het programma liggen op het vlak van concurrentiepositie, energie en klimaat. “De klimaatdoelen van Parijs moeten we halen. Maar hou wel rekening met mensen en bedrijven. Het moet wel betaalbaar blijven.”

Vanwege de concurrentie met onder meer China en Amerika moeten we het niet te moeilijk maken voor het bedrijfsleven, vindt Verouden. En hij is voorstander van drempels voor goederen uit China om de eigen productie te beschermen. “Zeker in deze tijd van energietransitie. Dat geldt voor de grote staalindustrie in IJmuiden, maar ook voor een bedrijf als Nyrstar, de zinkfabriek in Budel.

Lees ook: Volop kansen voor zinkfabriek Budel

Ook een Jorge Wolters uit Roermond vindt het belangrijk dat er sterke bedrijven in de regio zijn waar inwoners uit de regio hun brood verdienen. Als SP’er vindt hij echter dat er vooral naar die werknemers gekeken moet worden. “Het wordt tijd dat er in Brussel een tegengeluid komt, zodat niet de belangen van het bedrijfsleven voorop staan maar die van het gewone volk en de arbeidersklasse.”

Geweldige kandidaten
Wolters is fractievoorzitter van de SP-fractie van de Provinciale Staten, partijleider van de SP in Roermond en sinds twee jaar gemeenteraadslid in deze gemeente. Hij staat op plek 26 en daarmee tussen twee andere Limburgers. Geen van drieën maakt een reële kans op een plek in het Europarlement waar de SP volgens de peilingen slechts één zetel krijgt toebedeeld.

Wolters vindt zijn plek onderaan de lijst geen probleem: “Met de nummers één en twee hebben we geweldig goede kandidaten.” Hij is vooral te spreken over lijsttrekker Gerrie Elfrink die vijf jaar geleden undercover ging tussen de arbeidsmigranten. “Daarmee stond hij aan de basis van het rapport van Roemer om de situatie voor arbeidsmigranten te verbeteren.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button