Nederweert

Harmonieën Nederweert en Ospel worden één

De harmonie die in Nederweert en Ospel heerst tussen de twee harmonieorkesten, leiden tot één muziekvereniging. Beide verenigingen hebben geen hinder van afnemende ledentallen. “De samenwerking komt niet voort uit nood”, benadrukt voorzitter Dieteren.

De komende anderhalf tot twee jaar wordt gewerkt aan één nieuwe vereniging, zo is donderdag tijdens een gezamenlijke ledenbijeenkomst besloten. “Er komt een projectleider, er komen werkgroepen en zo komen we tot een nieuwe vereniging met een nieuwe naam”, vertelt Carla Dieteren.

Dieteren is wethouder Cultuur bij de gemeente Nederweert en voorzitter van Harmonie der Peel in Ospel. Dat de ledenaantallen van harmonie- en fanfareorkesten in Limburg onder druk staan, is haar bekend. Deze samenwerking is echter niet uit nood geboren, benadrukt ze, maar juist omdat de twee orkesten elkaar zo goed aanvulden.

Lakeside

De samenwerking met harmonie Sint Joseph Nederweert is al vijf jaar geleden ontstaan. “Het begon als projectorkest.” Gezamenlijk gaven ze een concert onder de noemer Lakeside Music Night in Nederweert. “Toen bleek hoe mooi het samen klonk en hoe goed we qua bezetting bij elkaar pasten.”

De twee orkesten tellen zo’n negentig leden, waarvan grofweg twee derde uit Nederweert. Niet alleen de twee harmonieorkesten in Nederweert en Ospel, ook de slagwerkgroepen uit beide plaatsen hebben zich verenigd. Daarbij heeft ook Nederweert-Eind zich aangesloten. Daarnaast hebben dezelfde drie plaatsen zich verenigd in jeugdorkest Young One, waarbij One staat voor Ospel, Nederweert en Eind.

De samenwerking vindt plaats op alle niveaus. Zo wordt er gezamenlijk gerepeteerd. De leden merken praktisch dus niets van het gesloten akkoord, erkent Dieteren. “Vervolgens gaan we ook kijken of er binnen de muziekvereniging nog meer mogelijkheden zijn, met andere genres.” Gedacht kan worden aan gitaar, piano of zang, “maar dat gaan we allemaal nog ontdekken.”

Kwetsbaarheden

Dat ledentallen in andere plaatsen onder druk staan, beseft Dieteren maar al te goed. “Muziekverenigingen kennen hun kwetsbaarheden. Je moet een instrument kunnen bespelen. Het is een kwestie van de lange adem om dat te leren. Samen musiceren vergt meer inspanningen dan die in de meeste andere verenigingen.”

Het succes van Nederweert en Ospel zit hem niet alleen in het muzikale, maar vooral ook in de gezelligheid. “Ook dat is belangrijk voor een vereniging.” Als wethouder kan Dieteren niet voor andere verenigingen spreken, hoe het daar met de ledentallen staat weet ze niet.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button