NederweertWeert

Unesco erkent Kempenbroek als biosfeergebied

Het met België gedeelde natuurgebied Kempenbroek bij Stramproy is door de Unesco erkent als een zogeheten biosfeergebied. Dat betekent dat het gebied bescherming verdiend omdat de landschappelijk, culturele en natuurlijke diversiteit gezien wordt als belangrijk en beschermwaardig.

Biosfeergebieden zijn gebieden waar lokale gemeenschappen samen werken aan een positieve, duurzame toekomst voor zichzelf en hun streek. Mensen en organisaties zijn zich bewust van de schoonheid van hun regio en gaan daar beschermend mee om. Er is ruimte ook voor sociaal-economische ontwikkeling en innovatie, maar zaken als biodiversiteit en natuur- en landschapsbehoud worden daarbij niet uit het oog verloren. Ook vindt er veel onderzoek plaats en wordt aan educatie gedaan. In het gebied wonen zo’n 75 duizend mensen, aan beide zijden van de grens.

Een Unesco-status is belangrijk en heeft veel aanzien. Het is een waardevolle promotie-status, maar het verplicht besturen en organisaties ook daar inhoud aan te geven. Elk tien jaar beoordeelt de Unesco een toekenning opnieuw en kan de erkenning er ook weer afhalen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button