Maasgouw

Video: Toch nog bevrijdingsdag in Stevensweert

Na commentaar vanwege vlaggen met hakenkruizen tijdens bevrijdingsdag, is afgelopen zondag dan toch bevrijdingsdag gevierd. Althans: op de filmset. Het vestingstadje was de plek waar een grote crew met tientallen vrijwilligers figureerden voor de film ‘Burgemeestersmoord’.

‘Het verhaal vond 80 jaar geleden plaats in de regio Asten-Someren, maar Stevensweert was de meest geschikte locatie om een aantal scenes uit de film op te nemen’, zegt Daan Blommers, scenarioschrijver en regisseur.

Lees ook: Filmmakers ‘betreuren’ onrust en verdriet over nazivlaggen

Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. Ze weigerden om namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. De moord op twee landwachters door het verzet in Gemert was de aanleiding voor een wraakactie van de SS.

Moordcommando
Op de avond van 14 augustus 1944 werden beide burgemeesters opgepakt door een Nederlands moordcommando, evenals Frans Eijsbouts. Alle drie werden ze neer geschoten. Eijsbouts raakte gewond aan zijn arm, rolde de sloot in en hield zich dood. Beide burgemeesters overleden ter plekke.

Op Bevrijdingsdag was de filmcrew ook voor opnames in Stevensweert. Toen hingen er nazivlaggen aan het Streekmuseum. Alhoewel de gemeente Maasgouw van te voren ingelicht was, viel deze handeling bij menigeen niet goed.

De film gaat in het najaar in premiere. Meer info:  https://burgemeestersmoord.nl/

Gerelateerde Artikelen

Back to top button