Maasgouw

Filmmakers ‘betreuren’ onrust en verdriet over nazivlaggen

De makers van de film De Burgemeestersmoord zeggen sorry voor het ophangen van nazivlaggen tijdens Bevrijdingsdag in Stevensweert. Die hingen daar voor de filmopnames. Meerdere bewoners waren daar boos over.

Regisseur Daan Blommers zegt ‘het te betreuren als het geleid heeft tot onrust en verdriet’. In een verklaring meldt hij: “Juist in deze tijd van polarisering is het belangrijk dat er aandacht blijft voor wat oorlog aanricht en hoe waardevol leven in vrijheid is. Door het verhaal van de dappere burgemeesters te verfilmen, leggen we het vast voor toekomstige generaties.”

Burgemeester Dion Schneider laat weten dat de gemeente wist van de opnames, maar niet voldoende heeft doorgevraagd wat er te zien zou zijn en er niet blij mee was op Bevrijdingsdag. De filmmakers zeggen meerdere bewoners te hebben uitgelegd wat ze aan het doen waren.

De film gaat over de Brabantse plaatsen Asten en Someren, waarvan de burgemeesters niet wilden dat bewoners dwangarbeid moesten verrichten. Ze kregen daarvoor de doodstraf. Het museum van Stevensweert is in de film het ‘gemeentehuis van Someren’.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button