Weert

Weert heeft miljoenen over

De gemeente Weert heeft vorig jaar ruim 18 miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit de jaarrekening. Een deel van het geld wordt ingezet voor extra zaken als armoedebestrijding en het versterken van gemeente-organisatie. Ook wordt een gedeelte opzij gezet voor meer gure tijden.

Een deel van het overgehouden geld zit in het bedrag dat Weert van het rijk krijgt voor de opvang van Oekraïners. De vergoeding daarvoor is hoog, maar de gemeente weet dat ook heel efficiënt te doen en houdt dus geld over. Maar liefst 6,5 miljoen euro. Of dat zo blijft is de vraag. Mogelijk gaat het rijk toch meer betalen naar rato van de werkelijke kosten en dan is dat feestje voorbij. Of de oorlog stopt hopelijk.

Voor een deel is het extra geld ook een sigaar uit eigen doos voor de Weertenaren. Er is meer belastinggeld geïnd.

Het lijkt hosanna voor Weert, maar schijn bedriegt toch enigszins. Naar verwachting komt er vanaf 2026 veel minder geld van het rijk naar gemeentes. “Voor sommige gemeentes is dat een ravijnjaar. Voor ons is het mogelijk een ravijntje”, zegt wethouder Thomas van Gemert. “Het is prettig om reserves te hebben, want er komt genoeg op ons af. Denk aan de energietransitie, meer woningbouw, stijgende jeugdzorgkosten en de herinrichting van het buitengebied.”

Komende maanden moet de gemeenteraad oordelen of de financiële koers van de gemeente naar wens is.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button