Weert

Weert gaat samenwerken met Duitse Neuss

De gemeente Weert heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Duitse stad Neuss om samenwerking op cultureel en economisch vlak te bespreken.

Neuss ligt op ongeveer 80 kilometer afstand van Weert in Noordrijn-Westfalen en heeft 160.000 inwoners. Net als Weert heeft de stad een sterke schutterstraditie met ongeveer 16 ‘Schützenvereine’. “Het is logisch dat er een uitwisseling plaatsvindt met schutterijen uit Weert tijdens het eerstvolgende Schützenfest op 24 augustus,” zegt Michiel Savelbergh van Euregio Rijn-Maas-Noord, een organisatie die bemiddelt in dergelijke samenwerkingen. Deze eerste ontmoeting werd georganiseerd door de Euregio Rijn-Maas-Noord op 20 maart. Weert is sinds 1 januari 2023 lid van dit grensoverschrijdende samenwerkingsverband en zoekt toenadering tot zowel Duitsland als België.

Beide steden streven ook naar samenwerking op economisch gebied. Neuss ligt strategisch aan de Rijn tegenover Düsseldorf, terwijl Weert dicht bij Brainport Eindhoven ligt. De economische afdelingen van zowel Neuss als Weert gaven inzicht in de nationale en internationale bedrijven die in hun gemeenten actief zijn.

Tijdens deze ontmoeting werden ook de subsidiemogelijkheden van het Europese Interreg Deutschland-Nederland programma besproken. Bedrijven, verenigingen of scholen die een kennismaking of project met Neuss willen starten, kunnen via de Euregio een subsidie van 750 tot maximaal 25.000 euro ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een uitwisseling tussen scholen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button