Weert

Test gezamenlijk energiebeheer bedrijven

Bedrijven laten samenwerken op energiegebied om zo te besparen en het stroomnet minder te belasten. Dat is het idee achter het verduurzamingsplan dat de gemeente Weert samen met anderen wil gaan proberen. Om te kijken of het werkt begint er een pilot, te beginnen op industrieterrein Kampershoek.

Geprobeerd wordt om bedrijven en ondernemers gezamenlijk energie te laten besparen, op te wekken, op te slaan en te delen. Daardoor moet verbruik een stuk efficiënter worden. De deelnemers gaan als het ware een eigen energiehub vormen.

Eerst wordt nu data verzameld, om te kijken hoe een en ander het best aan te pakken. Aan de hand van die data wordt onderzocht hoe zo optimaal mogelijk kan worden omgegaan met de beschikbare energie, waar mogelijk nog onbenutte capaciteit is en waar mogelijk ruimte kan worden gecreëerd. Daarnaast wil de pilot ondernemers individueel de weg wijzen om te verduurzamen. De gemeente faciliteert dit proces samen met Parkmanagement, Weert Energie en de Rabobank door middel van het samenbrengen en verspreiden van kennis en mankracht. Lizbeth Steinbach, wethouder energietransitie in Weert: “De drukte op het elektriciteitsnetwerk wordt een steeds groter probleem. Dit geldt ook voor bedrijventerreinen, waar steeds vaker onvoldoende stroom voorhanden is om noodzakelijke verduurzamingen door te voeren óf om bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Met de pilot op bedrijventerrein Kampershoek gaan we op zoek naar manieren om deze stroom in de toekomst voor alle bedrijven toegankelijk te houden”.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button