Raad Weert vergadert onder tijdsdruk: grote besluiten over Horne Kwartier, spoorzone en Ringbaan-Zuid

Afspraken over maximale spreektijd zorgden voor onwennige situaties, tijdens de Weerter raadsvergadering van mei. De vergadering, verdeeld over twee avonden, leverde enkele grote beslissingen op. Met name over aanpassingen aan de Ringbaan-Zuid, woningbouw in het Horne Kwartier en de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone in Weert. De vergadering eindigde abrupt.
Met een timer, hangend als het zwaard van Damocles boven de gemeenteraad, werden raadsleden kort gehouden. Een nieuwe afspraak van de partijen om de vergaderingen soepeler te laten verlopen. Het zorgde voor situaties waarbij raadsleden hun voorbereide tekst niet mochten afmaken. Voorzitter Vlecken hield zich aan de gemaakte afspraken, raadsleden probeerden in de vergadering op de gemaakte afspraken terug te komen. Dat gebeurde niet.
Betere dienstverlening op het stadhuis
Wat wel gebeurde was besluitvorming over de Ringbaan-Zuid. De rotonde die de Kerkstraat en de Bocholterweg verbindt met de Ringbaan-Zuid verdwijnt. En er komen rotondes bij in aansluiting op de St. Jozefslaan en de J.W. Frisolaan.
Ook kwam er extra geld beschikbaar voor een verbeterde dienstverlening vanuit het stadhuis richting de inwoners. De telefonische bereikbaarheid moet met tien procent omhoog, tien procent van de bellers moeten sneller een beter antwoord krijgen. Lang verhaal kort, inwoners en ondernemers moeten meer tevreden worden over de dienstverlening van de ambtenaren aan de Wilhelminasingel. De resultaten hiervan komen in de tweede helft van 2026.
Weerter raadsleden spraken ook met elkaar over het stedenbouwkundig plan rondom Horne Kwartier. Er kwam een akkoord op het plan van bijna 700 woningen op het terrein van de voormalige militaire kazerne. Ook wordt er voor het monumentale openluchttheater De Lichtenberg een nieuwe toekomst gezocht.
Voor de toekomst van het voortgezet onderwijs in Weert werd door de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarin staat dat alle vormen van voortgezet onderwijs in de toekomst op dezelfde locatie moeten plaatsvinden.
Geld voor groen
Op het groene vlak kwam geld beschikbaar voor een Soortenmanagementplan (SMP). In een SMP wordt een groter gebied bekeken waar welke beschermde diersoorten voorkomen, hoe groot populaties zijn en waar nest- en verblijfplaatsen zich bevinden. Hiermee wordt het mogelijk om woningen te verduurzamen zonder dat daar aanvullend onderzoek voor nodig is. Daarnaast kwam er geld beschikbaar om op hoger niveau het groenonderhoud in de straten van de gemeente Weert op te pakken. Later wordt geëvalueerd of dit voldoende geld blijkt te zijn geweest.
De agenda van deze vergadering stond zo tjokvol dat is besloten om de vergadering op een later moment verder te laten gaan. Dan wordt er nog gesproken over het rapport van de rekenkamer over het proces rondom de warehouses op kanaalzone II en moties over de stadsbruglocatie en de realisatie van standplaatsen voor woonwagens. Het restant van de vergadering vindt plaats op 2 juni.