Weert

Opties Beekstraatkwartier: van opknappen tot volledige sloop

In opdracht van de gemeente zijn vier scenario’s ontwikkeld over wat er moet gebeuren met het Beekstraatkwartier in het centrum van Weert. Die gaan van renovatie tot volledige sloop en nieuwbouw. Dan gaat het over bedragen van 30 miljoen tot 83 miljoen euro. Zowel B&W van Weert als de gemeenteraad moeten eind van deze zomer een keuze maken.

Het Beekstraatkwartier is het complex in het centrum van Weert waar voorheen het stadhuis, een parkeerdek en huizen en winkels inzaten en dat nu nog steeds gebruikt wordt. Wat er ook mee gaat gebeuren, het is van grote invloed voor de binnenstad van Weert. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat er verschillende plannen moeten worden ontwikkeld hoe nu verder.

Uit het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, komen nu vier scenario’s. Feitelijk zien die plannen er zo uit:

  1. Opknappen/renoveren van het vastgoed en zoveel mogelijk handhaven van de huidige
    toestand (minimale variant)
  2. Het transformeren van het voormalige stadhuis met behoud van de huidige constructie
    en behoud van de woningen
  3. Volledige sloop en nieuwbouw
  4. Dan wel een combinatie van deze drie scenario’s.

Het wordt hoe dan ook een miljoenenproject. Voordeel van scenario’s 3 en 4 zijn onder meer dat er veel woningen bijkomen. Dat zou gunstig zijn voor de ambitie die Weert zichzelf heeft opgelegd om in een flink tempo huizen en appartementen bij te bouwen, gezien de groei van de stad. In het nieuwe complex komen extra lagen en een woontoren van twaalf verdiepingen staat in die scenario’s gepland.

Het gemeentebestuur heeft nog niet gekozen welke variant de voorkeur heeft, maar komt 20 augustus met een standpunt. De gemeenteraad neemt dan een maand later, 25 september, een principebesluit. Voor die tijd komen er nog bijeenkomsten met omwonenden, ondernemers en andere partijen die betrokken zijn bij de toekomst van het Beekstraatkwartier.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button