Weert

Oterman op Europees Kampioenschap Illusionisme

Nigel Otermans (22) uit Haler zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het Europees Kampioenschap Illusionisme. ,,Dit voelt als een vervolg op het Portugal-avontuur, maar dan nog spannender.’’

Slechts enkele maanden geleden stond hij op het podium van het grootste kerstcircustheater van Lissabon. Nu, nog geen halfjaar later is het EK dat plaatsvindt van 21 tot en met 27 mei in Saint-Vincent, Italië,  zijn nieuwe vooruitzicht.

In Portugal trad hij op voor een publiek van ongeveer 3500 mensen die in een cirkel om hem heen zaten. Voor deze show moest Otermans daarom intensiever trainen dan daarvoor. De snelle illusies moesten technisch worden aangepast en hij moest wennen aan de interactie met het publiek. Door de arena-opstelling van de tribune was het een uitdaging om iedereen evenveel aandacht te geven, iets wat hij wel altijd probeerde. In Italië zullen hem weer andere uitdagingen te wachten staan. Daarom zal de act ook niet hetzelfde zijn.

Omvorming tot special effects
,,Het is een wedstrijd en daarom wordt het totaal anders. Er zijn namelijk punten te verdienen voor verschillende aspecten zoals techniek, uitstraling, sfeer en muziekkeuze,” legt Otermans uit. Daarnaast zullen de snelle illusies uit Portugal worden omgevormd tot special effects voor een theatervoorstelling, een type show waar hij al veel ervaring mee heeft.

Europese tak
Na zijn overwinning bij de Nederlandse Kampioenschappen in 2022, ontving Otermans met zijn team het nieuws dat ze mochten deelnemen aan het EK. Twee maanden geleden meldden ze zich officieel aan. De Magische Nederlandse Unie vertelde hun dat ze mochten deelnemen. Toen ze hoorden dat ze Europese tak hun aanmelding ook goedkeurde, voelden ze zich opgelucht en vereerd.

Nu nog waarmaken
Naast de opluchting voelde Otermans zelf ook een andere emotie opborrelen: ,,Ik kreeg even het gevoel van: nu moeten we het nog waarmaken. Dat wordt hard werken.” Daarom heeft hij de komende maanden zijn volledige focus op zijn werk gericht. ,,Omdat het een wedstrijd is, moeten we over elk detail, elke stap en elke blik nadenken. Momenteel zijn we druk bezig met de decorbouw, kleding en repetitieplanning. De nieuwe illusies zullen dagelijks geoefend worden.”

Er wacht altijd weer een volgende droom
Toen hij in Portugal stond, zei de 22-jarige: ,,Dit is een droom die uitkomt, maar zoals altijd bij het uitkomen van een droom, wacht er weer een volgende.” Nu richt Otermans zich op Italië, maar hij hoopt ook nog steeds zijn eigen theatershow door Europa te laten touren en Azië te betoveren met nieuwe, indrukwekkende illusies. Deze dromen blijven voorlopig op zijn bucketlist staan, maar wie weet worden ze over een paar jaar werkelijkheid.


Gerelateerde Artikelen

Back to top button