RoermondWeert

Laurentius en SJG hebben last van patiënten die niet komen opdagen

Zowel het Laurentius ziekenhuis in Roermond als het Sint Jans Gasthuis (SJG) in Weert heeft last van patiënten die hun afspraak niet nakomen. Bij het Laurentius start na de zomer een project om het aantal zogenaamde ‘no-shows’ terug te dringen.  

Bij beide ziekenhuizen ligt het verzuimcijfer hoger dan landelijk. Bij het ziekenhuis in Weert ligt het percentage dat niet komt opdagen rond de 4 procent. In Roermond is dat 4,3 procent. Na onderzoek blijkt dat er sinds april wel sprake is van een lichte daling van het aantal mensen dat verstek laat gaan. De exacte reden daarvoor is het ziekenhuis niet duidelijk.

Andere patiënten inplannen
Een woordvoerder van het SJG zegt dat het ziekenhuis er wel alles aan doet om het aantal mensen dat niet komt opdagen bij een afspraak te verminderen. “Zo sturen we een sms-herinnering voorafgaand aan operaties, als herinnering om nuchter te blijven. Deze dienst breiden we momenteel uit naar andere type afspraken. Ook proberen we andere patiënten te plannen bij afzeggingen, wat op korte termijn niet altijd mogelijk is.”

In het Laurentius kennen ze het probleem ook. “Ook wij maken gebruik van sms- en emailreminders om patiënten te herinneren aan hun afspraak. Op sommige poli’s worden patiënten ook gebeld als ze een aantal dagen voor hun afspraak nog geen bloed hebben geprikt (waar dit nodig is) om hen zo ook nog eens te herinneren. Na de zomer starten we met een project om het aantal no-shows verder terug te dringen”, zo zegt een woordvoerder van het Laurentius.

AI
Landelijk ligt het cijfer rond de 3,8 procent. Diverse ziekenhuizen waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaan nu gebruik maken van AI (Artificial Intelligence). Daarbij kan worden voorspeld welke patiënten een hogere kans hebben om niet op te dagen. Er wordt daarbij gekeken naar data van eerdere afspraken en de afstand van de woonplek tot het ziekenhuis.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button