RoermondWeert

Herstel bezoekersaantallen winkelcentrum Weert

In kleinere winkelsteden zoals Weert is enig herstel van het aantal bezoekers, maar dat aantal ligt nog wel onder dat van 2019, het laatste jaar voor corona. In grote steden zoals Maastricht en Den Bosch is een forse opleving te zien.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus dat ieder half jaar passantentellingen doet in 33 winkelgebieden. Het centrum van Roermond zit daar niet bij maar wel het Outletcenter. Daar is het beeld met zo’n 8,3 miljoen bezoekers per jaar net als in de grote steden positief.  

In 2022 en 2023 constateerde Locatus een voorzichtig herstel van de drukte in de winkelstraat, maar de passantenaantallen lagen eind 2023 nog steeds op maar 75% van de aantallen die in 2019 werden geteld. Bij de tellingen van dit voorjaar is er een forse verbetering in de grote steden, de kleinere winkelgebieden blijven dus wel iets achter.

Leegstand
Ondanks de herstellende passantenaantallen ziet Locatus de laatste maanden de leegstand weer oplopen, van 6% van het aantal panden in de zomer van 2023 naar nu 6,4%. Het herstel van de passanten- en bezoekersaantallen heeft dus nog geen directe weerslag op de bezettingsgraad van de winkelpanden.

In Roermond is de leegstand veel hoger. Van de 549 winkels en horecapanden staan er 94 leeg, dat is zo’n 17 procent. In Weert gaat het om 417 panden in totaal. Daarvan staan er op dit moment 82 leeg, daarbij gaat het zelfs om 19 procent. Volgens een woordvoerder van Locatus is het percentage leegstand in middelgrote steden altijd hoger dan in de grote steden.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button