
Ergens in het buurtschap Boeket bij Nederweert staat een oud, betonnen kruis, tussen de grashalmen onder een boom. Als voorbijganger zou je het gedachteloos passeren. Maar het kruis staat voor vier Britse militairen die in Nederweert omkwamen in de strijd tegen de nazi’s die ons land bezetten. Bert van Laer uit Nederweert verdiepte zich in het verhaal erachter.
“Deze jongemannen die hier rusten zijn de enigen die zijn omgekomen in het dorp. Daarom wil ik ze de aandacht geven die ze verdienen. Ze stierven kort nadat Nederweert was bevrijd, 23 september 1944.”
Hun lichamen liggen op de militaire begraafplaats in Nederweert aan de Monseigneur Kreijelmanstraat, tussen vele anderen die in zuidoost-Nederland omkwamen. “Kijk hier, als ik deze foto zie van John Perkins, een zelfverzekerde Britse jongeman van pas 21 jaar. Dat doet me wat”, zegt Bert.
We vieren onze vrijheid en herdenken de doden op 4 en 5 mei. VML Nieuws bezocht in aanloop daarnaartoe een aantal monumenten in onze regio die daaraan herinneren. Wie waren de mensen? En wat is er gebeurd dat we ons na al die jaren moeten blijven herinneren?
Ingekwartierd
Het verhaal van John Perkins, Sidney Jeffries, Thomas Hall en Lewis Cameron is niet dat van een specifieke heldendaad. Het waren dappere soldaten van het Britse leger die toevallig in Nederweert gedood werden. John was samen met Sidney Jeffries en Thomas Hall ingekwartierd in de Kerkstraat in Nederweert toen er op 29 september een Duitse artillerie granaat insloeg. Perkins en Hall waren op slag dood. Jeffries werd nog weggebracht, maar overleed kort erna. Een dag eerder, op 28 september, werd hun kameraad Lewis Cameron in de rug geschoten door een Duitse sluipschutter vanuit ‘het Eilandje’. Dat is een plek bij het kanaal van Nederweert. Hij overleed kort erna. Samen liggen ze, zij aan zij, begraven op de Britse begraafplaats in Nederweert.
Tekst gaat verder onder de foto

Wat is dan de rol van het kruis in buurtschap Boeket? “Daar zijn ze aanvankelijk begraven. Er stonden nog drie kruisjes bij. Die zijn inmiddels verdwenen. Ze zijn daar begraven vlakbij het toenmalige commandocentrum. Een jaar later zijn ze herbegraven naar waar ze nu liggen. Militairen die omkwamen bij gevechten werden vaak ter plekke of op een lokale begraafplaats begraven. Aan het einde van de oorlog lagen er in de hele gemeente veldgraven van zowel de geallieerden als de Duitse militairen. Vanaf 1945 werd er gestart met het centraal (her)begraven van de gesneuvelden. Veel Britten zijn begraven in Nederweert, Amerikanen in Margraten en Duitsers in het Noord-Limburgse Ysselsteyn. John Perkins, Sidney Jeffries, Thomas Hall en Lewis Cameron liggen dus in de plaats waar ze omkwamen,” aldus Bert van Laer.