Weert

Chinees restaurant Azië in Weert vreest sluiting door geen verlenging werkvergunning koks

Het voortbestaan van Chinese restaurants in Nederland staat onder druk. De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) luidt vandaag wederom de noodklok. Dat deden ze in Villa VdB op NPO Radio 1. Hier gaf Lide Chung, eigenaar van restaurant Azië in Weert, extra duiding.

Chung werkt met drie koks, met werkvergunning. Wanneer één van hen besluit te stoppen, moet de zoektocht dus eerst, tegen beter weten in, in Nederland gestart worden. En wanneer hij het in Azië probeert, loopt hij tegen de muur van regelgeving aan, vertelt hij: “Wat ik direct merk is dat een nieuwe aanvraag heel veel tijd kost. Met heel veel papierwerk. En de kans dat je aanvraag slaagt is nihil. Dat is wat je direct merkt. Je hebt bijna geen alternatieven.”

Tot juli vorig jaar konden ondernemers gebruik maken van een speciale regeling, die het makkelijker maakte om koks vanuit Azië naar Nederland te halen. Het idee van de nieuwe regels is dat er eerst intensief binnen Nederland en Europa gezocht moet worden. Koks vaak zonder kennis van de Aziatische keuken, zo stelt Lide Chung: “Koks in Nederland worden veelal opgeleid naar de Franse keuken en niet de Aziatische. De meeste koks hebben weinig interesse om in de Aziatische keuken te beginnen.”

Chung is duidelijk: “Ik heb nu drie koks op basis van werkvergunningen. Als zij niet meer verder mogen, dan moet ik in het uiterste geval mijn restaurant sluiten. Zo erg is het allemaal en dat is niet overdreven.” Vorig jaar vierde het restaurant nog haar vijftigste verjaardag.

De Aziatische sector kent 2500 restaurants, allen met hetzelfde probleem. En ook het opleiden van koks is niet gemakkelijk, vertelt Chung op de nieuwszender: “De koksopleidingen die men in Azië volgt duren net als op de Nederlandse ROC’s bijna vier jaar.” Hij heeft zijn bedenkingen bij of die kennis zomaar overgebracht kan worden.

Meerdere petities op dit thema werden al tienduizenden keren ondertekend en de regelgeving licht voor bij de rechter. Ook vraagt VCHO om nieuw overleg met de juiste ambtenaren in Den Haag. Tot die tijd is het voor Aziatische restaurants in de regio hopen dat hun huidige keukenpersoneel aan boord blijft.

Gerelateerde Artikelen