Weert

Bestuur Weert moet Metropool Regio Eindhoven gaan opzoeken

Weert moet zich, in wat voor vorm dan ook, actief aandienen bij de Metropool Regio Eindhoven (MRE). Het gemeentebestuur moet zorgen aan tafel te komen bij dat bestuurlijke project rondom Brainport Eindhoven. Dat wil de gemeenteraad van Weert in meerderheid, die daar een motie voor indiende tijdens de raadsvergadering van 8 mei. Reden is dat de ontwikkelingen rondom chipmachinefabrikant ASML zo hard gaan, dat Weert de boot niet wil missen, maar wel de regie wil houden.

ASML heeft een intentieovereenkomst getekend voor uitbreiding op Brainport
Industrie Campus met 22000 extra arbeidsplaatsen. Dat zal ook zijn impact op Weert
hebben. Het kabinet heeft met het project Beethoven al 2,5 miljard euro uitgetrokken om de regio goed te faciliteren en ASML in Nederland te houden. De gemeenteraad verwacht dat ook Weert als buurgemeente daarvan de gevolgen zal ondervinden. Burgemeester Dijselbloem van Eindhoven heeft ook Limburgse gemeentes al opgeroepen zich bij hen aan te sluiten. “Maar dan wel als volwaardige partner, we hebben genoeg te bieden. Wacht niet te lang en wees niet bescheiden”, aldus Kneepkens van de VVD. Oppositiepartij DUS is wat terughoudender. Die partij wil eerst zien hoe een en ander zich zal ontwikkelen en daar dan in de gemeenteraad over praten.

Wethouder Van den Heuvel zegt dat hij al verkennende gesprekken wil aangaan en dat hij tot samenwerking wil komen. “We hebben interesse, maar dat heeft allerlei gevolgen, ook financiële, en de gemeenteraad moet daar later dan over beslissen. Maar we streven naar een samenwerkingsovereenkomst, niet per se aansluiting bij MRE. Laten we eerst eens aan tafel komen.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button