Vroege versus late prinsuitroeping: kies je als vereniging voor meer evenementen of meer rust?
Carnavalsvereniging De Aester uit Echt bestaat 6×11 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom werden de voorgangers al in november uitgeroepen. De vereniging breekt daarmee de traditie, want de voorganger wordt normaal gesproken pas in januari bekend gemaakt. Wat zijn de voordelen tegenover het uitroepen van de prins wat later in het seizoen, zoals bij andere verenigingen?
Prins Bert I (Hausmans) van De Aester Echt kan op deze manier wel extra lang genieten van het seizoen. “Het is een enorme eer om prins te mogen zijn. Ik vind het belangrijk om deze traditie door te geven, want carnaval zorgt voor verbroedering”, aldus Bert.
Waar het normaal gesproken vooral draait om dé carnavalsweek in februari of maart, krijgt Bert het dit seizoen dus drukker. “Dit weekend hebben we het BCL-treffen in Roermond. Op zondag staat het uitroepen van de jeugdprins in Pey op het programma. Daarna wordt het wat rustiger, want de afspraak is dat het prinsenpak niet aan mag in de adventperiode. In het nieuwe jaar begint het dan weer. Ik zie er ergens een beetje tegenop dat er vanaf zo ongeveer ieder weekend wat is, maar ik drum ook in een band en dan zijn we ook vaak laat thuis. Ik ben in die zin wel meer een avondmens”, vertelt Bert.
Ook de Veldjmuus eerder
Ook carnavalsvereniging De Veldjmuus uit Roermond heeft voor het tweede jaar op rij de prins in november uitgeroepen. Normaal gesproken wordt ook hier pas in januari bekendgemaakt wie de voorganger is. De reden om eerder uit te roepen? “Vorig jaar deden we dit vanwege het korte seizoen. En dit jaar vanwege ons 8×11 jaar bestaan”, aldus Dré Peters, voorzitter van De Veldjmuus.
Daarnaast zijn er volgens Peters veel evenementen, onder andere van andere verenigingen die hun jubileum vieren. Een extra lang seizoen maakt het makkelijker om naar al deze evenementen te gaan.
Al snapt Peters wel dat sommige verenigingen standaard in november hun prins uitroepen. “Met name verenigingen uit kleinere gemeentes kunnen niet opboksen tegen grote evenementen zoals de11devande11de of Sjtasiefestasie. Zij willen hun seizoen dus wat langer maken zodat zij ruimte hebben om hun eigen evenementen te plannen.”
Of toch vasthouden aan traditie?
Carnavalsvereniging De Rogstaekers uit Weert roept de voorganger juist wél pas in januari uit, meestal zo’n vijf weken voordat carnaval lostbarst. “We vinden dat de prins een kort en hevig seizoen mag beleven. Een prins die in november wordt uitgeroepen heeft feitelijk de uitroeping, gaat dan sinterklaas en kerst vieren en moet in januari weer opstarten. Dan start hij ongeveer weer tegelijk met wanneer wij onze prins uitroepen. We vinden het zonde om de prins in november uit te roepen en hem een maand op de bank te laten zitten”, aldus Silvester Vleeshouwers, voorzitter van de PR-commissie van de vereniging.
Waar de andere verenigingen juist eerder uitroepen vanwege hun jubileum, doet De Rogstaekers dat niet tijdens hun 9×11 jarig bestaan dat ze dit seizoen vieren. “We houden graag vast aan de tradities, dus ook dat de prins pas in januari wordt uitgeroepen. We maken er op een andere manier een extra bijzonder seizoen van.”
Ook stadscarnavalsvereniging D’n Uul uit Roermond houdt vast aan de traditie en roept de prins standaard het eerste weekend van januari uit. De vereniging laat weten dat ze niet het voornemen hebben om dit te vervroegen naar januari. Al herkennen ze de tendens dat veel verenigingen in de omgeving dit wel doen.