Roermond

Voorlopig nog ‘stankaanvallen’ rondom asfaltfabriek

Bewoners in de omgeving van de asfaltfabriek BESIX klagen maandelijks over de stankoverlast die de fabriek veroorzaakt door het recyclen van oud asfalt. Daarnaast maken bewonerscomités zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s door de stoffen die de fabriek uitstoot.

Het dorpscomité van Leeuwen vergelijkt de situatie met die van TATA Steel: “Flinke uitstoot van zorgwekkende stoffen. Maar de enorme stankaanvallen hebben deze situatie getriggerd.” Ze hebben zich daarom aangesloten bij het landelijke actiecomité “Asfalt Stinkt Landelijk”, dat actie voert tegen de stankoverlast van asfaltcentrales veroorzaakt door het recyclen van oud asfalt.

Volgens BESIX is geur ook een kwestie van beleving. “Geur is subjectief. Er zijn net zoveel overlastklachten wanneer er geproduceerd wordt als wanneer er geen productie is.” Daarnaast erkent BESIX dat gerecycled asfalt inderdaad sterker ruikt. “Door bijvoorbeeld olie op het bestaande asfalt kan er een sterkere geur vrijkomen. Om die reden controleren we nu elk stuk asfalt.” Over de gezondheidsrisico’s zegt BESIX dat de normen hiervoor landelijk zijn vastgesteld. “Meestal voldoen we aan de norm.”

Vanwege de aanhoudende klachten van omwonenden is de gemeente Roermond een onderzoek gestart om aanvullende geurberekeningen uit te voeren. “We kunnen hier echter maar beperkt over communiceren omdat de trajecten nog lopen en het bedrijf eerst in kennis moet worden gesteld,” aldus de gemeente.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button