Roermond

Symbolisch grafmonument voor Roermondse slachtoffers Holocaust

Op de Joodse begraafplaats is 7 april een symbolisch grafmonument onthuld ter nagedachtenis aan de 85 holocaust slachtoffers uit Roermond. Het monument werd onthuld in de aanwezigheid van opperrabbijn Benyomin Jacobs en Burgemeester Yolanda Hoogtanders.

De oude begraafplaats is uniek omdat deze is opgedeeld in verschillende religieuze secties, waaronder een katholiek, protestants en Joods gedeelte. Door de oorlogsjaren en deportaties bleef het Joodse deel echter leeg. “Zonder de oorlogsjaren zou dit deel van de begraafplaats vol zijn geweest, wat de leegte voor nabestaanden extra pijnlijk maakt”, zegt Coen in het Panhuis, woordvoerder van de oude begraafplaats. Om deze Roermondse slachtoffers toch een herdenkingsplek te geven, is er nu een grafmonument geplaatst op de lege plek waar ze anders begraven zouden zijn.

Ongeregeldheden

In het Panhuis vertelt dat er vooraf zorgen waren over mogelijke ongeregeldheden gezien de huidige situatie tussen Israël en Gaza. “Daarop waren we voorbereid en hebben we samen met de politie en gemeente maatregelen genomen.” Gelukkig is het rustig gebleven.

Dankzij financiële steun van de overheid kon dit symbolische grafmonument worden geplaatst. Ook is er gewerkt aan de toegankelijkheid van de begraafplaats en de informatieverstrekking.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button