Roermond

Silent Scream doorbreekt het taboe en maakt seksueel misbruik bespreekbaar

Henriëtte van Gasteren, zelfportret- en documentairefotograaf, streeft ernaar het taboe dat rust op praten over seksueel misbruik te doorbreken en bewustzijn te creëren dat het iedereen kan overkomen. Dit doet ze door in het najaar een expositie en een boek uit te brengen met meer dan zestig aangrijpende portretten en interviews. “Het is noodzaak om ongehoorde stemmen te laten horen”, zegt Van Gasteren.

“Het was niet moeilijk om mensen te vinden die mee wilden werken aan Silent Scream”, zegt Van Gasteren. “Het boek wordt nu al dikker dan gepland en veel mensen willen hun verhaal doen.” Voor dit project heeft ze niet alleen slachtoffers gesproken, maar ook plegers, familieleden en deskundigen in Nederland en België. “Als het mogelijk was, keerde ik met hen terug naar de plaats waar het seksueel misbruik had plaatsgevonden om hen te fotograferen.”

Het project begon vanuit een gevoel van onmacht, nadat haar eigen dochter te maken kreeg met seksueel geweld. Bijna een kwart van de vrouwen en één op de twintig mannen heeft ooit in hun leven te maken met seksueel geweld.

©HJIMvanGASTEREN

Jos Hol uit Horn is een van de zestig deelnemers. Hij werd als kind op de basisschool misbruikt door een broeder. “Een jeugdvriend tipte mij over het project. Hij heeft zelf ook misbruik meegemaakt op dezelfde school. Misschien zijn er nog wel veel meer slachtoffers die nog niet gesproken hebben.” Hij denkt niet dat dit allemaal met pedofilie te maken heeft. “Vroeger was het heel gebruikelijk dat iemand uit het gezin het klooster in moest. Die broeders raakten dan gefrustreerd omdat hun seksualiteit door het geloof werd onderdrukt en dat werd dan geprojecteerd op de kinderen.”

Jos heeft het inmiddels een plek kunnen geven. Therapie en zijn werk als ggz-praktijkondersteuner hebben hem geholpen het misbruik te verwerken. Zijn belangrijkste boodschap aan andere slachtoffers: “Deel het met andere mensen, want anders wordt het een etterende wond. Het is essentieel dat mensen hun ervaringen delen.”


Op 26 juni zal een preview van de expositie te zien zijn op de politiebureaus in Venlo en Roermond. Daarna zal de expositie op verschillende locaties te zien zijn, die later bekend worden gemaakt. De politie Limburg ondersteunt deze expositie omdat het belangrijk is om aandacht te vragen voor zowel slachtoffers als daders van seksueel geweld. Bovendien treedt per 1 juli een nieuwe zedenwet in werking, waarin meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar worden gesteld en de maximale straffen worden verhoogd. Ook kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button