Roermond huurt extern bureau in voor keuze lokale omroep

De gemeente Roermond heeft een extern bureau ingeschakeld voor hulp bij het aanwijzen van een lokale omroep. Er hebben zich twee kandidaten gemeld: de huidige zendgemachtigde RTV Roermond en Stadsomroep Roermond.
Volgens de Mediawet moet de gemeenteraad een advies geven aan het Commissariaat voor de Media (CvdM). In dat advies staat wie volgens de gemeenteraad de zendmachtiging moet krijgen. Als er twee aanvragers zijn, moeten gemeenten van het CvdM eerst proberen of deze kunnen samenwerken. Dat blijkt niet het geval, want beide omroepen hebben de gemeente laten weten dat er op dit moment geen draagvlak is voor een gezamenlijke aanvraag.
Om het proces zorgvuldig te laten verlopen, heeft de gemeente besloten het bureau Media Adviseurs Nederland (MANL) in te schakelen. Het onafhankelijk bureau heeft in tientallen gemeenten dit soort aanwijzingsprocedures begeleid.
De gemeenteraad krijgt tijdens een informatiebijeenkomst in augustus uitleg over de aanpak en planning. Het adviesrapport moet vervolgens op 30 september klaar zijn. Daarna bespreekt de gemeenteraad het voorstel op 23 oktober. Het CvdM wil het advies van de gemeenteraad uiterlijk 27 oktober hebben.
Streekomroep
RTV Roermond is op dit moment de houder van de zendmachtiging in de gemeente Roermond. Deze omroep maakt deel uit van ML5, een samenwerking met de lokale omroepen van Leudal en Maasgouw. Samenwerkingsverband ML5 is samen met de lokale omroepen van Weert, Nederweert, Roerdalen en Echt-Susteren weer onderdeel van het samenwerkingsverband streekomroep Voor Midden-Limburg (VML).
Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2028 alle lokale omroepen verdwijnen. Zij maken dan plaats voor één streekomroep per regio, zo ook in Midden-Limburg. Lokale omroepen krijgen dan geen zendmachtiging en geen geld meer. In Midden-Limburg werken alle lokale omroepen hier nu al naartoe onder de naam VML (Voor Midden-Limburg).