RoermondWeert

Midden-Limburg heeft plek voor 11.000 woningen rondom intercitystations

In de regio Midden-Limburg is het in theorie mogelijk om ongeveer 11.000 woningen te bouwen binnen anderhalve kilometer van een intercitystation. In die straal rondom station Roermond is ruimte voor 7.117 woningen en Weert heeft binnen dezelfde straal plaats voor 3.804 woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Arcadis dat maandagavond in het Gouvernement in Maastricht is gepresenteerd. In totaal heeft Limburg in deze stationsgebieden in potentie plaats om 32.000 nieuwe woningen te bouwen. Naast Weert en Roermond is er ook plaats in Maastricht (7750 woningen), Venlo (6250), Heerlen (4162) en Sittard-Geleen (2862).

Het merendeel van de woningen in deze gebieden zou tussen 2030 en 2040 gebouwd kunnen worden. Dit wil niet zeggen dat alle 32.000 woningen daadwerkelijk gebouwd worden.

Straatje erbij

Woongedeputeerde van de Provincie Limburg Michael Theuns ontving maandagavond verschillende gemeenten, woningbouwcorporaties, partners en volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge in het Gouvernement. Daar presenteerde hij ook nog een ander idee. “Samen met gemeenten kijken we of nieuwe woningbouw te realiseren is aan de randen van de bestaande bebouwde kern: het zogeheten straatje erbij”, aldus Theuns.

“Het krimpdenken is écht verleden tijd is”, waarschuwt Theuns. “De focus heeft te lang op de Randstad gelegen, terwijl juist in Limburg kansen liggen. Samen gaan we vol voor Limburg als groeiregio.”

Woondeal 2030

In de Limburgse Woondeal is eerder al rekening gehouden met de bouw van zo’n 9000 nieuwe woningen in de buurt van een intercitystation. De woondeal loopt in 2030 af en tot die tijd moeten in Limburg 26.500 woningen worden bijgebouwd.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button