Roermond

Video: Mark Rutte in feestelijk Roermond: ‘Sta op tegen racisme’

Zondag was hij in Roermond om het bevrijdingsvuur te ontsteken en daarmee alle bevrijdingsfestivals in Nederland officieel te openen. Als een popster werd hij door het publiek ontvangen. Zijn eeuwige optimisme bleef fier overeind, toch waarschuwde Mark Rutte om niet weg te kijken als iemand gediscrimineerd of bedreigt wordt.

“Ze hoeven helemaal geen topartiest te boeken”, klinkt het uit een van de vele foodtrucks. De uitbater helt over de toog om het rondtrekkende gezelschap hoogwaardigheidsbekleders, met Rutte als middelpunt te bekijken en zegt tegen z’n medewerker: “dat is nog eens een publiekstrekker.”

Populair en optimistisch. Het zijn eigenschappen van Mark Rutte waar geen barst in lijkt te komen. Na het ontsteken van het vrijheidsvuur wandelt hij over het festivalterrein. De demissionair premier mag door de week dan overladen worden met kritiek op zijn beleid van de afgelopen 13,5 jaar, vandaag wordt hij overstelpt met selfieverzoeken, die hij nooit afslaat.

En ook zijn optimisme boet niet in. Het racisme en antisemitisme nemen toe, alsook het populisme in de politiek. In Nederland en in de rest van de westerse wereld. Wanneer VML hem vraagt of dit geen reden is voor pessimisme zegt hij stellig: “Nee hoor. Maar het is wel reden voor alertheid. Ik ben ervan overtuigd dat maar een paar procent van de Nederlanders zich hieraan schuldig maken. Als we daar niet tegen optreden, krijgen we rot in de samenleving.”

Of, zoals hij tijdens zijn toespraak al zei: “Kijk niet weg als iemand gediscrimineerd of bedreigd wordt.” Maar hoe doe je dat dan, in de praktijk? “Spreek je uit”, zegt de premier. “Als dat in veiligheid kan. Maar we moeten met z’n allen blijven vechten voor vrijheid en tegen discriminatie.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button