Roermond

Kinderen leren spelenderwijs over wetenschap tijdens Expeditie NEXT in Roermond

Tientallen tentjes vormden woensdagmiddag in Roermond het decor van het wetenschapsfestival Expeditie NEXT in Roermond. Wetenschappers uit het hele land vertelden aan kinderen hoe onder andere elektriciteit werkt, wat je met stikstof kunt, hoe het menselijk brein functioneert of hoe kleine diersoorten leven.

In de hele binnenstad van Roermond waren workshops over wetenschap georganiseerd. De weersomstandigheden waren optimaal en veel kinderen keken hun ogen uit. Zo liepen er niet alleen mensen door de stad, maar ook een robothond die uitstekend commando’s reageerde. “Deze hond is niet alleen gemaakt omdat kinderen het leuk vinden. Hij kan wel wat trucjes, maar de robot krijgt een belangrijke rol in de maatschappij. Zo kan de hond worden gebruikt als blindengeleidehond. Daarnaast gebruiken ze dit soort robothonden in oorlogsgebieden. Ze laten hem voorop lopen om te onderzoeken of ergens mijnen liggen”, aldus een medewerker van het Discovery museum.

Discovery museum loopt met twee robots door Roermond

Achter het hondje loopt geen mens, maar wederom een robot die eruitziet als mens. Deze robots zijn speciaal gebouwd om zwaar werk te doen, zoals dozen tillen in fabrieken.  “De robot gaat inderdaad werk overnemen van de mens. Voor nu is het nog een conceptversie, maar straks gaat die wel gebruikt worden”, aldus de man van het Discovery museum.

Maar ook geschiedenis is belangrijk voor de wetenschap. Zo was stichting Poppentheater De Klaproos aanwezig met een bijzondere maquette van middeleeuws Roermond, die te zien is in de Rattentoren. Die toren is het enige overblijfsel van de oorspronkelijke twintig stadstorens, de 3,5 kilometer lange stadsmuur en de vier stadspoorten die Roermond ooit omringden. “Alles is verdwenen, behalve de Rattentoren”, vertelt een woordvoerder van De Klaproos. Over het belang van geschiedenis voor de wetenschap is hij helder: “Als je de geschiedenis niet kent, moet je haar opnieuw beleven.”

Menselijk brein

Bij het Roercenter kunnen kinderen meer leren over bijvoorbeeld hun brein of elektriciteit. Bij specifieke tentjes is ook gedacht aan de iets jongere leeftijdscategorie. “Hier kunnen ze aan een rad draaien en vervolgens krijgen ze een doen- of waarheid-opdracht. Een vraag is bijvoorbeeld: “Zou jij je in een andere taal durven voor te stellen? Die mogen ze dan zelf beantwoorden en vervolgens krijgen ze van ons een feitje daarover”, vertellen twee scholieren van de Universiteit Leiden.”

Twee leerlingen van de Universiteit Leiden leren kinderen meer over de werking van hun brein

Een stukje verderop staan twee leerlingen van de universiteit Enschede die passioneel over elektriciteit praten. Een nieuwsgierige leerling legt zijn hand op een elektrisch geladen bol, waardoor zijn haren rechtovereind staan. Vervolgens geeft hij zijn broertje een schok. “Het deed wel een beetje pijn”, aldus de jongeman.

Bij deze jongeman stonden door de elektriciteit zijn haren overeind

The ‘tiny ten’

Tijdens het wetenschapsfestival staat centraal dat kinderen zelf veel mogen doen. Niet alleen wetenschap komt aan bod, maar ook het leven van insecten. “In Zuid-Afrika heb je de big five, hier heb je de tiny ten. In deze bak zitten allemaal insecten zoals spinnen, mieren of slakken. Kinderen mogen proberen ze eruit te halen om zo meer leren over hoe deze dieren leven”, vertelt een vrouw die bij een kraam staat.

Volgend jaar is het Wetenschapsfestival weer in een andere stad, maar nooit in de Randstad. Volgens de organisatoren is daar genoeg te doen op het gebied van wetenschap.

Gerelateerde Artikelen