Roermond

IJsjesfabriek Dedert, nu Yetigel, draait weer met voormalig eigenaar: ‘Luister naar je personeel’

“Ik zie het niet als werk, maar meer als mijn missie. Ik heb het bedrijf opgebouwd tot wat het was en ga samen met de nieuwe eigenaar familie Chehovah en oud-medewerkers werken aan het herstellen van de positie als een toonaangevende speler in de ijswereld. Daarom ben ik er weer ingestapt”, zegt Marcel Peeters.

Hij is oud-directeur en voormalig eigenaar van Dedert IJs in Roermond, dat vorig jaar uit het niets failliet ging. Althans, zo leek het. Inmiddels rollen de dubbellikkers alweer in duizendtallen van de band. Op de foto wil Peeters niet ‘want het gaat niet om mij, maar om het bedrijf’. Dat lijkt een behoorlijk contrast met de instelling van zijn voorgangers.

Dedert IJs bestaat in Roermond al sinds 1968 en werd gerund door de familie Dedert. In 1993 nam Peeters het roer over om het bedrijf uiteindelijk in 2023 te verkopen. En toen ging het heel snel mis. Het woord ‘mismanagement’ neemt hij niet in de mond, maar hij ontkent het ook niet. “Kijk, hier hangt dit grote tv-scherm”, zegt hij op zijn kantoor. “Dat heb ik niet gekocht. Waar was dat nou goed voor?”

Tekst gaat verder onder de foto

De befaamde dubbellikker van Dedert IJs (Foto: VML Nieuws)

Peeters vertelt vervolgens waar het naar zijn inzicht zo snel fout is gegaan bij Dedert IJs. Vorig jaar, het jaar na Peeters’ vertrek, moest het al ruim vijftig jaar rendabele Dedert IJs plots het faillissement aanvragen.

“Dat verbaasde mij ook. Ik weet er niet het fijne van, maar er is hoe dan ook te snel en teveel geld uitgegeven aan waar het zich laat aanzien, niet altijd voor het bedrijf relevante zaken. Je moet wel verstand van zaken en veel ervaring hebben, hè. Je moet de markt kennen en weten hoe een ijsfabriek functioneert. Daar lijkt het misgegaan te zijn.”

In de zomer draai je 24/7, legt hij uit. “Want alleen dan is er vraag naar jouw product. Maar dan moet je wel vet op de botten krijgen voor het laagseizoen. Dan komt er weinig binnen, maar zorg je dat je weer helemaal klaar staat om te kunnen pieken.”

Klandizie kwijt

Door het faillissement verloren 120 vaste medewerkers hun baan. “Sommigen daarvan werkten hier al 30 jaar. Dat was pijnlijk. Ik was inmiddels weg, had het bedrijf verkocht, maar het raakte mij ook. Het is bijna knap te noemen hoe ze het in zo’n korte tijd hebben kunnen laten misgaan, terwijl het decennia lang prima liep.”

Tekst gaat verder onder de foto

De ijsjesfabriek draait nog op ongeveer een kwart van zijn vermogen (Foto: VML Nieuws)

Uiteindelijk bracht de Franse ijsjesmaker Yetigel International redding en nam Dedert over. “De familie Chehovah van Yetigel International was een goede klant van ons met wie we een uitstekende relatie hadden. Op hun verzoek heb ik het management op mij genomen.”

“Ze wilden iemand die weet waar hij het over heeft. Inmiddels zitten we weer op een goede 20 á 25 procent van de productie. Dat zal stijgen, maar vraagt tijd. Je bent een deel van je klandizie kwijt, want die moesten ook verder. En je moet personeel vinden.”

Een deel is terug, maar nieuw personeel is moeilijk te vinden, zo zegt hij. “Het bedrijf gaat als het goed is weer een veelbelovende toekomst tegemoet, samen met de broers Cedric en Cyril Chehovah van Yetigel International en een nieuwe generatie jonge mensen in Roermond bij Yetigel BV die we opleiden om het bedrijf te runnen.”

Gerelateerde Artikelen