Fraaie weer geeft extra kleur aan jubilerende Stadsbrandprocessie

Daar waar een aantal andere processies in de regio het moeilijk heeft of inmiddels verdwenen is, is de Roermondse Stadsbrandprocessie nog altijd springlevend. Sterker nog, een oudere dame langs de route vertelde zondag dat de processie nog elk jaar groter wordt.
De teller staat inmiddels op 360 jaar processies, en die traditie lijkt het ondanks de ontkerkelijking nog wel even vol te houden. Misschien komt dat ook wel deels door de uitgebreide omlijsting, gaande van onder andere een brandweerwagenshow op de Markt tot een afsluitend Processiefeest met optredens in het Kruiswegpark.
Goed toeven
Tegen 15.00 uur verzamelen de deelnemers zich op de Markt. Het winkelend publiek heeft dan al een aantal uren kunnen genieten van moderne en minder moderne brandweerauto’s, en vooral de Duitse ‘Einkaufsfreunde’ lijken blij verrast. Op de Markt is het goed toeven met een aangenaam zonnetje en uitgebreide horeca. Maar toch roept de religieuze plicht. Klokslag drie uur zet de stoet zich in beweging. Via een aantal binnenstadstraten wordt het drukke Zwartbroekplein overgestoken en de Kapellerlaan ingedraaid. Vooral in de binnenstad en op de Kapellerlaan is er flink wat belangstelling. De deelnemers vormen een bonte mix van onder meer brandweerlieden, muziekgezelschappen, zangkoren, vendelzwaaiers, oud-strijders en kerkelijke groeperingen.
Trein gaat voor
Met een lengte van ongeveer een kwartier haal je het niet om op de Kapellerlaan alle treinverkeer te omzeilen. Meerdere keren beginnen de bellen dan ook te rinkelen. Processiebegeleiders zorgen ervoor dat het spoor snel vrijgemaakt wordt. Omgekeerd lijken sommige treinen die vanuit Roermond komen, wat langzamer te passeren dan gewoonlijk.
Tekst gaat verder onder de foto’s



Wie bij een Stadsprocessie denkt aan bijvoorbeeld de St. Rosaprocessie in Sittard of de Broonk in Eijsden, zal toch even moeten schakelen. Heel erg sacraal wordt het allemaal niet. Biddende gelovigen zijn niet of nauwelijks te bekennen, sommige groepen maken er vooral een gezellig onderonsje van. Er is geen Allerheiligste en ook klassieke processiemarsen komen slechts in bescheiden mate voorbij. Het heeft eerder iets weg van een folkloristisch gebeuren, zeker als een historisch paard en kar-brandweerwagen in volle galop langskomt, terwijl de berijder met een toeter ‘Brand, brand!’ roept.
Kerkdienst
Voor de meer religieuze aspecten moeten de aanwezigen bij de kerkdienst in Kapel in ’t Zand zijn, die na de processie plaatsvindt. Geen traditionele heilige mis, maar wel bedoeld om te inspireren. En waarbij plebaan-deken Alexander De Graaf Woutering de vroegere stadsbrand in verbinding brengt met een hedendaagse wereld die op meerdere plekken in vuur en vlam staat. Bij de aanwezigen in de Kapel onder andere burgemeester Hoogtanders en oud-burgemeester Kaiser. Burgemeester Hoogtanders zoekt de verbreding en benoemt de multiculturele aspecten van ‘Oos leef Remunj’. Die verbreding krijgt ook gestalte middels de muzikale intermezzo’s van onder andere een doedelzakkorps, Oekraïense gezangen en Sinti-klanken.
Verrassing van formaat
Wie niet aanwezig is, is bisschop van den Hout. Hij vertoeft momenteel in Lourdes. De plebaan-deken komt echter met een verrassende vervanger in de persoon van oud-kanunnik, gewezen missiebureau-directeur en voormalig deken van Weert, mgr. Wim van der Valk. Inmiddels rond de 80, en vele jaren publiekelijk onder de radar gebleven. De Graaf Woutering betitelt het als een “comeback”. Van der Valk zegent de kaarsen en later ook de aanwezigen.
Tekst gaat verder onder de foto’s



‘Afterparty‘
Als tegen 17.00 uur de dienst is afgelopen begeven velen zich naar het Kruiswegpark. Daar zijn de eerste optredens dan al achter de rug en volgen er nog meer, onder andere van het Roermonds Mannenkoor. Maar niet iedereen ziet dat helemaal zitten. De schutters van St. Urbanus uit Maasniel bijvoorbeeld bivakkeren op dat moment al enige tijd op het terras van een horecazaak aan de Kapellerlaan.