Roermond

Fietst burgemeester volgend jaar met bevrijdingsvuur naar Roermond?

Burgemeester Hoogtanders overweegt volgend jaar mee te fietsen met de mannen van EREK om uit Wageningen het bevrijdingsvuur te halen. Ze slaat een uitnodiging in elk geval niet af en zegt toe alvast te trainen voor de City Run.

Zo’n dertig leden van de Stichting Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK),  stonden op de avond van dodenherdenking van tien tot twaalf in Wageningen in de stromende regen. Daarna werd de stormlamp met het bevrijdingsvuur in ontvangst genomen en vanwege het weer meteen in een auto richting Roermond geplaatst.

Al achttien jaar halen ze per fiets het vuur in Wageningen, dergelijke omstandigheden hadden ze nog niet meegemaakt. “Maar vanmorgen om 7.30 zaten we alweer hier bij Hotel Nero”, vertelt Jo Vossen, de secretaris van de club. “Daarna hebben we een paar uur geslapen en om 12.00 waren we weer hier.”

Hier is het stralende, feestelijke festivalterrein. Plots ziet hij burgemeester Yolanda Hoogtanders voorbijlopen in haar meest deftige outfit. Ze komt net van het podium waar ze een toespraak hield over de vrijheid. “We moeten oppassen dat er geen nieuwe onvrijheden bijkomen,” heeft ze gezegd. En: “we mogen geen bevolkingsgroepen uitsluiten. We moeten waakzaam zijn.”

Of Vossen de woorden heeft gehoord is niet bekend, maar hij spreekt haar in alle vrijheid aan en vraagt haar het volgend jaar mee te fietsen. In plaats van dit met een grapje af te wimpelen gaat ze daar serieus op in. “Ik ga in elk geval trainen voor de City Run”, zegt ze. Ze doet geen belofte, maar ziet er wel naar uit. “Wie weet”, zegt ze vol overtuiging.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button