Roermond

Extinction Rebellion kaapt reclame bushokjes Roermond

Door het ‘hacken’ van bilboards roepen milieuactivisten van Extinction Rebellion (XR) deze week de gemeente Roermond op om actie te ondernemen tegen reclame voor vervuilende producten in de stad. De actie is illegaal, want zonder toestemming is een reeks kunstwerken geplaatst op billboards en bushaltes in de stad.

Ongeveer 10 reclameborden zijn door activisten versierd met posters waarop staat: “Stop reclames die ons de klimaatcrisis in jagen” en “Stop de promotie van onze zelfvernietiging”. Een van de posters toont roze wolken met de boodschap dat mensen die in de buurt van een vliegveld wonen, niet meer van een heldere lucht kunnen genieten.

Doortje van XR Roermond neemt deel aan de actie omdat ze zich zorgen maakt. “Het luchtverkeer zou zomaar kunnen verdubbelen in 20 jaar, en dan hebben we het nog niet eens over de directe gevolgen voor omwonenden. En dit terwijl er wereldwijd nog steeds nieuwe luchthavens worden gebouwd.”

De protesten maken deel uit van een internationale actieweek tegen reclame, sponsoring en ‘greenwashing’ door luchtvaartmaatschappijen. De actieweek wordt in heel Europa gecoördineerd door de campagnegroepen Stay Grounded en Badvertising.

Op het moment van publiceren was de gemeente nog niet bereikbaar voor een reactie.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button