Roermond

AWP: ‘Herten niet beschermd tegen hoogwater’

Volgens de Algemene Waterschapspartij (AWP) zou bij hoogwater en andere wateroverlast het dorp Herten niet goed beschermd zijn tegen het wassende water. Het Waterschap Limburg bestrijdt dat en snapt vooralsnog niets van de argumentatie van de AWP.

De AWP zegt naar aanleiding van de bouwplannen in de wijk Oolderveste uitgezocht te hebben hoe het zit met de bescherming tegen wateroverlast en overstromingen in het gebied. Daaruit zou blijken dat de nieuwbouwwijk wel goed beschermd is en het gebied daarbuiten met Herten erin niet. In de officiële kaarten wordt volgens de AWP versluierd dat er een extra dijk om Oolderveste is aangelegd. 

De partij stelt dat wat moet gebeuren is dat de dijk van Herten en Merum aangepakt wordt. Zij willen dat het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg zich hiervoor in gaat zetten.

Herten wel goed beschermd
Vanuit het waterschap komt een heel ander verhaal: Herten is goed beschermd tegen hoogwater. Om precies te zijn door dijktraject 77-1. Dat dijktraject beschermt ook Merum en Ool”, zo zegt een woordvoerder van het Waterschap. In 2005 is dit traject grotendeels versterkt, deels met een volledig nieuwe constructie, zo blijkt uit vragen die VML Nieuws stelde.

Uiterlijk in 2050 moeten dijken in Nederland aan nieuwe veiligheidsnormen voldoen. Volgens het bestuur van het waterschap moet voor die tijd de dijk bij Herten dan ook weer aangepakt worden. Maar waar de AWP de eigen bevindingen op baseert is de woordvoerder niet duidelijk.

De AWP heeft aangekondigd schriftelijke vragen te stellen over de kwestie, het waterschap zegt deze met belangstelling tegemoet te zien.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button