Roermond

‘Als we niet meteen waren gevlucht, hadden we hier niet gestaan’

“Ik sta nog te trillen op mijn benen”, zegt dakdekker Johan, die kort voor de ontploffing op de flat bij het Roermondse Kazerneplein aan het werk was. “We zagen vlammen uit een schacht komen en zijn er als gekken vandoor gegaan. Ik wil niet weten wat er met ons was gebeurd als we dat niet hadden gedaan.”

De drie werknemers van een dakdekkersbedrijf waren aan het werk toen het misging. Volgens hen is de bron van de brand niet de ontplofte gasfles. Ze zagen eerder plots fel vuur uit een blok uit het dak komen. “Een soort luchtsysteem, denk ik. Wij stonden daar met gascilinders van 30 kilo te werken. Daar wil je geen ongecontroleerd vuur bij hebben. Dus we zijn er meteen vandoor gegaan. En maar goed ook.”

Johan denkt dat er al brand in de flat was. “Niet door ons in ieder geval. Ik denk op een van bovenste verdiepingen.” Kort nadat de dakdekkers er vandoor waren gegaan, bleek hun actie mogelijk levensreddend te zijn. “De knal was enorm. Daarom ben ik nu ook zo van slag. We hadden het misschien niet overleefd.”

De brandweer zegt de versie van de dakdekkers over het ontstaan van de brand ook gehoord te hebben. “Maar we onderzoeken samen met de politie de zaak nog, dus daar is nu nog even niets over te zeggen”.

Ook het personeel van de nabijgelegen bioscoop Foroxity kwam instinctief in actie. “We hoorden die enorme dreun binnen. Daarop hebben we niet gewacht op een ontruimingsbevel, maar besloten we zelf in actie te komen”, zegt een medewerkster. “De zaal zat niet vol en de mensen werkten prima mee. Ze hadden natuurlijk zelf ook wat gehoord.”

Wim Sniekers van een nabijgelegen vishandel was ook getuige van de knal. “Echt een dreunende ontploffing. Onze zaak zat binnen en buiten vol, maar we hebben de mensen allemaal de kant van het merkendorp op gestuurd. Weg van hier. We nemen gewoon geen risico, want er spookt van alles door je hoofd. Je denkt ook heel even aan een aanslag natuurlijk. Simpel, zo snel mogelijk iedereen wegsturen, uit de buurt van het onheil.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button