Roerdalen

Zeven Koninklijke onderscheidingen in Roerdalen

Burgemeester Monique de Boer-Beerta heeft dit jaar zeven lintjes kunnen uitreiken. Dat zijn er net zoveel als vorig jaar. Alle zeven zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Lian Sonntag uit Posterholt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Sonntag is sinds 2005 lid van de EHBO-vereniging van Posterholt en is daar sinds 2006 secretaris. In deze functie notuleert ze tijdens vergaderingen, verwerkt ze de post, verzorgt ze berichtjes voor sociale media en de dorpsbladen, is ze fotograaf en maakt ze video’s, houdt ze jubilea bij en heeft ze contact met leden over herhalingslessen en met de verhuurder van het verenigingsgebouw. Regelmatig mag er bij haar thuis vergaderd worden. Verder is mevrouw Sonntag 12,5 jaar actief voor de lokale televisiezender OR6. Ze maakt reportages, is regieassistent tijdens de wekelijkse uitzending en houdt de kabelkrant actueel. Ze staat bekend als de ‘Razende reporter’.

Charles Bos uit Melick benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Charles Bos, oftewel ‘badmeester Charles’ is sinds 1973 actief voor Zwemvereniging De Roersoppers in Melick. Hij was in de beginjaren een zeer goede zwemmer. Hij won onder andere twee keer zilver op het WK in Barcelona in 1974 en in 1976 werd hij wereldkampioen op de vierkamp in Berlijn. Verder heeft hij voor de vereniging wedstrijdgroepen en het wedstrijdsecretariaat opgezet. Voor dat laatste was hij samen met zijn echtgenote verantwoordelijk. Sinds 1980 is Bos trainer. Hij geeft nog steeds zwemles aan beginnende zwemmers. Sinds 2000 was hij langere tijd hoofdtrainer en eindverantwoordelijk voor alle trainingen binnen de vereniging. Daarnaast organiseerde de heer Bos zwemkampen voor jonge leden en de zwemvierdaagse. Hij is nog steeds actief als official en voorzitter. 

Jos Dohmen uit Sint Odiliënberg – ’t Reutje benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Jos Dohmen zet zich sinds 1982 in voor Fanfare Sint Wiro uit ’t Reutje. Sinds 1988 is hij bestuurslid. Dohmen onderhoudt met andere vrijwilligers het verenigingsgebouw. Verder is hij contactpersoon voor de vereniging wat betreft de ophaalacties van papier en oud ijzer. Hiervan doet hij ook de administratie. Ook is hij drapeaudrager. Dohmen is een onmisbare schakel tussen de vereniging en de buurtschap. Hij legt de verbinding met inwoners die geen lid zijn van de vereniging. Ook is hij inzetbaar bij het horeca-deel en in de klusgroep. Ten slotte helpt hij bij allerlei activiteiten van de vereniging zoals NLDoet, de donateursactie, de sjoemelmerten en concerten. Verder heeft de heer Dohmen jarenlang voor zijn ouders gezorgd en brengt hij bezoekjes aan ouderen en zieken in ’t Reutje en omgeving.

Wim Kersten uit Posterholt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Wim Kersten is ruim 60 jaar lid van voetbalvereniging PSV’35 en later Oranje-Blauw ’15. Hij is 53 jaar vrijwilliger voor deze vereniging. Daar is hij onder andere beheerder van entreegelden, medeorganisator van het jeugdtoernooi en vrijwilliger in de kantine. Verder levert hij hand- en spandiensten bij het onderhoud van materialen en tenues, was hij een aantal jaar ambassadeur voor de vereniging, bestuurslid, leider van een seniorenelftal en jeugdleider. Ook was hij spelend lid. Ten slotte sponsort hij elk jaar de jeugdafdeling zodat daar de contributie laag kan blijven en voetballen voor zoveel mogelijk jeugd mogelijk blijft. De heer Kersten wordt gezien als ‘het gezicht’ van Oranje-Blauw ’15.

Jacqueline Munnichs en John Bongers uit Melick beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Jaqueline vangt al bijna dertig jaar kinderen op voor Bureau Jeugdzorg. Het betreft crisisopvang of opvang voor weken, maanden of jaren. In de loop van de jaren ging het om minimaal 25 kinderen. Elk kind was en is nog steeds welkom. Veel van de pleegkinderen die inmiddels volwassen zijn, vinden nog steeds een warm welkom bij mevrouw Munnichs. Ze zorgt dat het de kinderen aan niets ontbreekt. De zorg gebeurt met veel geduld en begrip. Ze laat de kinderen meedoen aan het verenigingsleven in het dorp. Daarnaast is er speciale aandacht voor afspraken met hulpverleners, scholen en het onderhouden met contacten van de ouders. Naast het vele werk dat dit kost, organiseert ze sinds enkele jaren in Melick de ‘Rommelroute’ waarbij inwoners hun spullen op hun oprit verkopen. De heer Bongers is een grote steun voor zijn partner. Als hij vrij was van zijn werk nam hij altijd een stuk van de zorg over. Onlangs heeft hij zijn baan opgezegd om zich samen met mevrouw Munnichs volledig op de pleegzorg te kunnen richten. Zowel mevrouw Munnichs als de heer Bongers gaan door het vuur voor de kinderen die aan hen worden toevertrouwd.

Ans van Ophoven – van der Beek uit Herkenbosch benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Ans van Ophoven zet zich al sinds 1984 in voor Schutterij, Fluit- en Trommelkorps St. Sebastianus in Herkenbosch. Voor deze vereniging verzorgt ze onder andere de uniformen, is ze lid van de kantinecommissie, organiseert ze het jaarlijkse uitje bij de vereniging voor bewoners van de Pappelhof, is ze lid van de poetsploeg, medeoprichter van de korpscommissie, lid van de werkgroep Kinjer OLS, bestuurslid, lid van de personeelscommissie en is ze vertrouwenspersoon én verkeersregelaar. Verder is mevrouw Van Ophoven sinds 1995 bestuurslid bij Jeugdcarnavalsvereniging De Doale-Eier en vrijwilliger bij Jeugdsoos Amicale. Ten slotte was ze van 1986 tot 2010 lid van de fractie Jongeren voor Jong en Oud.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button