Roerdalen

Wethouder Jan Smits over financiële situatie bij gemeente Roerdalen

In de media verschenen onlangs alarmerende berichten over de financiële situatie bij Limburgse gemeenten. Gemeenten kregen daarbij een rapportcijfer. Roerdalen scoorde met een 3 slecht in dit lijstje.

Voldoende redenen om wethouder financiën van de gemeente Roerdalen, Jan Smits, uit te nodigen voor het programma “Wo höbbe veer ’t euver” van OR6. Presentator Jan Ramakers vroeg hem in de uitzending van 28 januari j.l. om de situatie te duiden. Hoe zit het precies, is hij verrast door het cijfer en wat kan de gemeente doen.

Niet sluitende begroting
De conclusies uit het rapport over de financiële situatie van Roerdalen komt voor wethouder Jan Smits niet als een verrassing. “Als je een 3 krijgt, klopt er iets niet”, zei Smits in de uitzending. “Maar eigenlijk wisten we dat al. Tot voor kort stonden we in dit jaarlijks onderzoek altijd mee bovenaan. Maar anders dan andere jaren wordt nu in dit rapport naar het meerjarig perspectief gekeken. Ons meerjarig perspectief is dat we de komende jaren een niet-sluitend begroting hebben. Het gevolg daarvan is dat we puntenaftrek krijgen. Als dat dan op deze manier op papier staat, komt dat nog eens extra hard binnen. “
Als een van de oorzaken noemde Smits de tendens dat gemeenten vanuit Den Haag steeds meer taken krijgen toebedeeld zonder dat de kosten daarvan volledig door het Rijk worden vergoed. Hij vreest dat de situatie er de komende jaren niet beter op wordt. Smits: “2026-2027 wordt door gemeenten al het ravijnjaar genoemd omdat dan vanuit het Rijk nog minder geld naar de gemeenten vloeit. Dan hebben we echt een probleem.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button