Roerdalen

Video: Toekomst bibliotheek Roerdalen nog een open boek

Of de gemeente Roerdalen aan de wettelijke plicht voor een bibliotheek kan voldoen is uiterst onzeker, nu een subsidieaanvraag is afgewezen. Na het verdwijnen van de bibliotheek in 2016 zijn er tal van burgerinitiatieven gestart.

De nieuwe bibliotheekwet verplicht elke gemeente vanaf 2025 minimaal één bibliotheekvoorziening te hebben. Om zo’n bibliotheek te kunnen runnen heeft de gemeente Roerdalen samen met vrijwilligers van de burgerbibliotheek een subsidieaanvraag gedaan. Deze aanvraag is afgewezen.

Of de bibliotheek gerealiseerd kan worden is nu onzeker. Niet duidelijk is immers ook of er daadwerkelijk sprake moet zijn van een bibliotheekgebouw, of dat de bibliotheek ook op een andere manier de service kan verlenen.

Op de stoep
Roerdalen is één van de 16 gemeentes in Nederland die geen bibliotheek meer heeft. In 2016 sloot de laatste vestiging in Sint Odiliënberg. Om toch boeken te delen, zijn Roerdalers een burgerbibliotheek begonnen, of ze zetten eenvoudigweg een boekenkast op de stoep.

De gemeente Roerdalen betreurt dat de aanvraag voor de SPUK-regeling is afgewezen. “Ook wij willen voor onze inwoners een goede en bereikbare bibliotheekvoorziening. Wat we niet willen, is het snel doorvoeren van een professionele bibliotheekvoorziening puur en alleen op basis van een nieuwe wet”, zegt wethouder Loes Vestjens.

De criteria passen volgens de gemeente niet bij de situatie in Roerdalen. “Vanuit de ‘Samen Doen’-gedachte willen we samenwerken met de vrijwilligers van onze burgerbibliotheek. Helaas is dit verzoek voor lokaal maatwerk afgewezen. Het stukje flexibiliteit en het omdenken vanuit Den Haag waarop wij hadden gehoopt, is er niet gekomen. Dat is erg teleurstellend”, vindt Vestjens. De gemeente verkent nu hoe verder te gaan, ook in relatie tot de zorgplicht die vanaf 2025 geldt.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button