Roerdalen

Roerdalen onderzoekt mogelijkheden voor middelbare school

De gemeente Roerdalen onderzoekt de haalbaarheid van het aanbieden van aanvullend voortgezet onderwijs binnen de gemeente. Hiervoor hebben ze 200.000 euro gereserveerd, zoals te lezen is in de kadernota.

“Gemeenten in de buurt bieden diverse vormen van voortgezet onderwijs,” zegt wethouder Loes Vestjens. “We willen graag onderzoeken of aanvullend onderwijsaanbod in Roerdalen passend is. Daarbij denken we aan een aanvulling op het bestaande onderwijs in de regio.”

Met dit initiatief hoopt de gemeente jongeren in Roerdalen te behouden. Net als andere gemeenten kampt Roerdalen met vergrijzing. Daarom is er onderzoek gedaan naar de behoeften van de jeugd. Uit de gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat een derde van de jongeren in het voortgezet onderwijs kampt met psychische klachten die gerelateerd zijn aan school. Dit leidt tot een relatief hoog aantal vroegtijdige schoolverlaters zonder diploma in de regio.

“Vanwege de bevindingen van de GGD en de gemeente willen we de mogelijkheid van een andere vorm van voortgezet onderwijs onderzoeken,” aldus wethouder Vestjens. “Een voorbeeld is een school voor jongeren van 10 tot 14 jaar, of voortgezet onderwijs waarbij theorie en praktijk dagelijks hand in hand gaan binnen onze lokale gemeenschap.”

Het gaat dan om een nieuwe, innovatieve vorm van onderwijs. “We willen zeker niet zomaar een groot gebouw neerzetten voor ‘meer van hetzelfde soort onderwijs’ en daarmee concurreren met het bestaande onderwijs in de regio. Als er voortgezet onderwijs in Roerdalen komt, is dit natuurlijk niet alleen bedoeld voor jongeren uit Roerdalen, maar ook uit de omliggende regio. Het moet aansluiten bij de behoeften van jongeren.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button