Roerdalen

Raadslid Democraten Roerdalen vindt koers ’te populistisch’ en stapt op

Raadslid Jo van Kruchten stapt uit de fractie van Democraten Roerdalen. Hij moet te vaak met de fractie meestemmen over onderwerpen waar hij zelf anders over denkt. “Je moet niet stemmen wat het meest populistisch is, maar wat het beste voor de kiezer is.”

In zijn ontslagbrief schrijft Jo van Kruchten het volgende: “Als je als raadslid herhaaldelijk afwijkend moet of wil stemmen dan de fractie Democraten Roerdalen in een raadsbesluit, coalitieoverleg of fractieoverleg, wordt trouw zijn aan je eigen standpunt bezwaarlijk. Dan wordt samenwerken moeilijk en komt de overpeinzing de partij te verlaten tot besluit.”

In een toelichting zegt Van Kruchten dat er mensen bij zijn gekomen en dat daardoor standpunten zijn veranderd. “De een kan een wat meer rechtsere invloed hebben, de ander wat linkser, maar waar sta je dan? Probleem voor mij is dat ik vind dat het rechtser is geworden, een hoekje waar ik niet bij hoor. Stem wat het beste is, niet wat populair is in jouw regio.”

Van Kruchten stapt op, maar neemt geen zetel in de gemeenteraad in als eenmansfractie. Hij stelt zijn zetel volgens eigen zeggen beschikbaar omdat hij niet met voorkeursstemmen is verkozen, maar met stemmen op de Democraten Roerdalen. Zijn partij zal dus nu met een opvolger moeten komen.

Zelf staat Van Kruchten open voor een rentree in de lokale politiek. Partijen zouden al gepolst hebben bij hem om zich aan te sluiten. “Maar het woord is uiteindelijk aan de kiezer of ze me terug willen.”

Democraten Roerdalen bestaat sinds 2010. De partij heeft momenteel vier zetels in de gemeenteraad en maakt deel uit van het college met het leveren van een wethouder.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button