Roerdalen

Guinness World Record voor donorhart in Roerdalen

Met zijn donorhart heeft Bert Janssen een wereldrecord behaald. Al veertig jaar leeft hij met zijn getransplanteerde hart en heeft daarmee een vermelding gekregen in het Guinness Book of Records.

Op zeventienjarige leeftijd kreeg Janssen te horen dat hij de kerst niet zou halen vanwege een spierziekte aan zijn hart. “Een enorme schok, omdat ik behalve vermoeidheid geen klachten had”, vertelt hij. “Het was enorm schrikken toen ik hoorde dat mijn hart eruit moest en ik een transplantatie moest ondergaan.”

Janssen moest destijds naar Londen vliegen, omdat de operatie in Nederland nog niet werd uitgevoerd. Hij was wereldwijd de 107e persoon die de operatie onderging. “Ik had nog nooit gevlogen, dus dacht dat als het mis zou gaan, ik dat in ieder geval nog kon afvinken”, zegt Janssen, die inmiddels een grote passie heeft voor vliegen. Zo vliegt hij zelf in een zweefvliegtuig. “De medische keuring was wel een hobbel. Uiteindelijk is alles goed gegaan en mag ik dus vliegen.”

Met zijn vermelding in het Guinness Book of Records wil Janssen andere hartpatiënten laten zien dat er nog veel mogelijk is. “Meestal zeggen ze dat de levensverwachting na een harttransplantatie 10 tot 15 jaar is, maar ik heb het dus al veertig jaar volgehouden,” zegt Janssen. Het grootste probleem bij een harttransplantatie is volgens hem de medicatie en de bijwerkingen. “Daar heb ik de eerste 30 jaar bijna geen last van gehad, maar de laatste tien jaar spelen de bijwerkingen erg op”. Hierdoor moest hij stoppen met werken. “De medicatie verandert ook niet echt, er zitten altijd dezelfde technieken achter”, zo vertelde Janssen aan de talkshowtafel bij OR6.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button