Roerdalen

Gemeenteraad Roerdalen stemt vóór zonnepark aan de Kleine Bergerweg

Er komt definitief een zonnepark aan de Kleine Bergerweg in Sint Odiliënberg. Tenminste, als het aan gemeenteraad van Roerdalen ligt. Die stemde donderdagavond met een meerderheid van tien in met het plan. Zes raadsleden stemden tegen, een onthield zich van stemming.

De gemeente wil tegen 2030 op een duurzame manier 70 procent van de energie binnen de gemeentegrenzen opwekken door de installatie van een zonneveld. Concreet betekent dit dat er 75 hectare zonne-energie nodig is. Solar Provider Group legt daarom in opdracht van de gemeente een zonnepanelenveld aan. Ten koste van de natuur, claimen protesterende buurtbewoners in de kwestie die al een hele tijd de gemoederen bezig houdt.

Een recept voor een emotionele raadsvergadering dus. En dat bleek ook. Voorafgaand aan de raadsvergadering protesteerden al enkele buurtbewoners met een tractor en spandoeken voor het gemeentehuis, en ook tijdens de vergadering zat de zaal overvol met betrokken buurtbewoners. Maar liefst zeven sprekers maakten gebruik van hun recht op inspraak.

“We hadden wel verwacht dat de stemming nipt zou zijn,” aldus Rene Theunissen, een van de sprekers na afloop. “Maar we geven nog niet op! Het definitieve besluit ligt nu bij de provincie, dus dat is de volgende stap. De buurtbewoners vestigen nu hun hoop op de aanwezigheid van een uil, de oehoe, die in het gebied zou leven. Aangezien de nesten van uilen beschermd zijn, kan dat een reden zijn dat de provincie mogelijk niet akkoord gaat met het zonnepark.” Theunissen uitte ook teleurstelling over Solar Provider Group. “Je kunt wel beweren dat je veel contactmomenten hebt gehad met de omwonenden, maar als er niet naar hen wordt geluisterd, betekenen die momenten niets.”

Solar Provider Group geeft juist aan wel degelijk iets gedaan te hebben met de punten die de bewoners aan hebben gedragen. Zo is er een uitgebreid natuuronderzoek gedaan in 2020. De oehoe is toen niet gespot in dit gebied. Wel enkele dassen. Ook is er gekeken naar andere locaties, maar volgens initatiefnemer George Overbeke is er elders niet zo’n grote oppervlakte beschikbaar en daarnaast ook nog afhankelijk van grondeigenaren

Gerelateerde Artikelen

Back to top button