Roerdalen

Burgemeester die pamflet niet ondertekende, gebruikt gelijke woorden in toespraak

Burgemeester De Boer-Beerta van Roerdalen lijkt zich achter een landelijke oproep te scharen die ze eerder niet wilde ondertekenen. Haar toespraak tijdens dodenherdenking vertoonde overeenkomsten.

In haar toespraak tijdens dodenherdenking deed burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen een oproep aan iedereen om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken: “Gebruik geen leuzen die anderen kwetsen en intimideren. Laten we ons samen blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme.”

Deze laatste zin komt bijna letterlijk uit een open brief van de gemeente Amsterdam die door alle Nederlandse gemeenten, op slechts dertien na, is ondertekend. Hierin staat dat we ons ‘altijd moeten verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme’.

Ook vermeldt deze brief: ‘Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het Midden-Oosten’. De Boer zegt in haar toespraak: “Antisemitisme is nooit helemaal weggeweest en recent enorm opgelaaid vanwege de geweldsexplosie in het Midden-Oosten.”

Opmerkelijk omdat juist deze burgemeester bij één van de slechts dertien burgemeesters in Nederland horen die de open brief van Amsterdam niet wilden ondertekenen. In De Limburger liet ze eerder al weten dat het een principekwestie is om als burgemeester nooit uiting te geven aan standpunten ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen. Met haar toespraak lijkt ze te willen aantonen dat ze zich wel achter de inhoud schaart.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button