Regio

Ziekenhuis Geleen blijft bestaan, goed nieuws voor Echt-Susteren

Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen blijft een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp, intensive care en een geboortecentrum. Dat is goed nieuws voor veel inwoners van Echt-Susteren, die naar dit ziekenhuis gaan. Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen heeft vanaf 2030 alleen nog maar een afdeling acute zorg.

Het besluit is maandag gepresenteerd door de regietafel, die het beste toekomstscenario in opdracht van CZ en Zuyderland onderzocht. Er is uiteindelijk niet gekozen voor Heerlen als volwaardig ziekenhuis, omdat dit 200 miljoen euro meer kost. De locatie in Heerlen moet in 2030 vervangen zijn door nieuwbouw en dat loopt aardig in de papieren.

In Heerlen kunnen mensen wel nog terecht voor dagelijks spreekuur, operaties en poliklinische ingrepen. Het ziekenhuis blijft dag en nacht open voor spoedzorg. Zowel in Geleen als Heerlen blijven bedden beschikbaar om mensen regulier op te nemen. Voor 85 procent van de patiënten van Zuyderland verandert er in principe niks na 2030.

Boze gemeenten

De gemeente Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beek en Stein kwamen vrijdag nog met een statement waarin de gemeenten de Parkstad-regio beschuldigden alleen het eigenbelang voor ogen te hebben. “In Parkstad wordt, vooral door de lokale politiek, elke kans aangegrepen om te protesteren. Het lijkt erop alsof zij vinden dat de stadsregio Parkstad de enige is die recht heeft op goede zorg en op aandacht”, schreven de gemeenten in het statement.

‘Duidelijk antwoord’

De gemeente Echt-Susteren laat desgevraagd weten terug te kijken op een grondig doorlopen proces, gebaseerd op feiten. “Waarin eenieder is gehoord en zijn inbreng heeft gehad”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Het advies van de regietafel geeft duidelijk antwoord op de vraag wat de beste manier is om het hele verzorgingsgebied van Zuyderland, met alle personele uitdagingen van dien, ook in de toekomst zo dichtbij mogelijk van goede zorg te kunnen blijven voorzien. Precies dat is voor Echt-Susteren altijd het uitgangspunt geweest.”

Echt-Susteren vertrouwt er op dat de vervolgstappen die Zuyderland neemt zorgvuldig worden genomen en transparant verlopen, zodat kwalitatief goede, bereikbare zorg niet alleen voor Echt-Susteren, maar voor het gehele verzorgingsgebied van Zuyderland gewaarborgd blijft. Burgemeester Roel Wever van Heerlen reageert bij L1 ‘geschokt en boos’ op het besluit van de regietafel.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button