Regio

Wisselende reacties regio op oproep extra asielbedden

Midden-Limburgse gemeenten reageren nog afwachtend op het verzoek van staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken om 12.000 extra asielbedden. Sommigen vinden dat ze al genoeg doen, anderen willen de zaak nog eens goed bekijken.

De nood is voor de zoveelste keer hoog in de zoektocht naar voldoende opvang van asielzoekers. Bovenop de al gestelde quota zijn er dringend meer plekken nodig om mensen onder te brengen. Sommige locaties sluiten omdat de contracten aflopen, en er worden te weinig nieuwe locaties geopend. Daarnaast stagneert de doorstroming van asielzoekers die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. Daarom nu de oproep om grote locaties beschikbaar te stellen.

‘De gemeente Weert weet dat het Rijk zoekt naar asielopvang. De gemeente draagt haar steentje bij als het gaat om opvang door inmiddels ruim 400 Oekraïense ontheemden een tijdelijk thuis te bieden’, is de reactie van de gemeente op de vraag of er iets mogelijk is.

Roermond zegt zich te willen inzetten voor ‘duurzame en humane opvang’, en is aan het bekijken wat de stad kan doen met de oproep van het rijk. Echt-Susteren vindt dat er al veel gebeurt met de opvang van 420 asielzoekers. ‘Het zou vooral helpen als meer gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt een woordvoerster.

Nederweert zegt geen plek te hebben voor grotere locaties en wil in overleg met het COA of en wat er op kleinere schaal mogelijk is. Leudal zegt ook al genoeg te doen. ‘Vanuit de Spreidingswet heeft Leudal een opgave voor het huisvesten van 216 asielzoekers. In het AZC te Baexem vangen we al enige jaren 600 asielzoekers op. Leudal gaat geen extra plaatsen realiseren. Ter volledigheid: Leudal heeft daarnaast ook nog 80 plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen’, aldus de gemeente in een reactie.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button