Regio

Weinig vuurwerkopslag in woonwijken Midden-Limburg

In vrijwel elke gemeente in Midden-Limburg wordt vuurwerk opgeslagen in een woonwijk. Dit consumentenvuurwerk is echter alleen tijdens de verkoopweken in december voorradig.

In Limburg Noord, van Mook tot Susteren, zijn zo’n twaalf vuurwerkopslagplaatsen, voor langere of kortere periodes. Zo bevinden zich in de gemeente Roermond twee opslagplaatsen in een woonwijk. In Maasniel mag maximaal 4413 kilo consumentenvuurwerk worden bewaard, in Herten 6877 kilo.

Het betreft hier verkooppunten waar in december vuurwerk geleverd wordt. Na oudjaar is er in Maasniel geen vuurwerk meer aanwezig. in Herten zijn onaangebroken dozen retour gegaan naar de leverancier, nu is hier nog 250 kilo aanwezig.

10.000 kilo vuurwerk

Uit de gegevens van de verschillende gemeenten in Midden-Limburg komt een vergelijkbaar beeld naar voren: wordt er al vuurwerk opgeslagen, dan is dat alleen tijdens de verkoopperiode in december. Midden-Limburg is hiermee een uitzondering op het landelijke beeld. In heel Nederland ligt tot wel 10.000 kilo vuurwerk opgeslagen in ruim 400 woonwijken, zo blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag.

In Maasgouw ligt alleen tijdens de verkoop consumentenvuurwerk opgeslagen bij de Hubo in Heel. Op een industrieterrein in Echt-Susteren is een vuurwerkopslagplaats waar het hele jaar consumentenvuurwerk ligt opgeslagen.

In Roerdalen wordt in twee woonwijken consumentenvuurwerk opgeslagen, dit zijn tijdelijke verkooppunten in december. Ook in Weert bevinden zich twee opslagplaatsen, bestemd voor kortdurende opslag. In Nederweert wordt geen vuurwerk opgeslagen.

Jaarrond

De gemeente Leudal geeft aan dat er drie vuurwerkopslagplaatsen zijn bij de bekende verkooppunten in Kelpen-Oler, Heythuysen en Neer. De opslagplaatsen in Heythuysen en Neer bevinden zich in het centrum, hier bevindt zich echter slechts enkele weken voorafgaand aan oudjaarsavond vuurwerk. De gemeentewoordvoerder benadrukt dat het vuurwerk op elke plek wordt opgeslagen in bunkers die onderhavig zijn aan strikte voorwaarden en jaarlijkse controles. Kelpen-Oler is de enige plek in Midden-Limburg waar jaarrond vuurwerk wordt opgeslagen, deze opslagplaats ligt echter in het buitengebied.

In Noord-Limburg bevinden zich vuurwerkopslagplaatsen in Beesel (in een woonwijk), Gennep, Peel en Maas (2), Venlo (kortdurend), Venray (2 kortdurend). Grote vuurwerkopslagplaatsen met meer dan 10.000 kilo vallen onder het gezag van de provincie. De Provincie Limburg laat weten dat zich geen enkele van deze vuurwerkopslagplaatsen binnen de provinciegrenzen bevindt.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button