Regio

Voorjaarstips voor de tuin, begin met het schoonvegen van het terras

Het voorjaar nadert met rasse schreden. Temperaturen gaan omhoog en de vogeltjes kwetteren weer voluit. Hoog tijd om in de tuin aan de slag te gaan en het geheel klaar te maken voor de zonnige dagen. Ook voor hoveniers is het fijn om weer in de zon te kunnen werken.

Hovenier Marco Geelen vertelde in WeertFM Take Away over de eerste zaken die opgepakt kunnen worden in de tuin. Het snoeien van de zomerbloeiers is een mooi iets om mee te beginnen. Hertsenhooi, rozen en de lavendel mag gesnoeid worden. “Wat bij lavendel belangrijk is, is dat die gerust tot 3 centimeter mag worden terug gesnoeid. Dan blijft hij door de jaren heen het langst vitaal”, zo vertelt Marco Geelen, hovenier bij Geelen Groen. De eerste klus die opgepakt kan worden is het schoonvegen van het terras, daar krijgt je tuin meteen een opgeruimd aanblik van. En dat is niet de enige reden: “Je veegt de voedingsbodem weg voor het onkruid. Dat is mijn dikke tip.”

‘Regen is goed voor de plantjes’, gaat niet in alle gevallen op. De langdurige regen van de afgelopen maanden kan ook voor nadelige situaties zorgen voor bomen. Zeker wanneer de regen niet de grond in kan trekken en de wortels in het water blijven staan. “Dan komt er geen zuurstof bij en kan het gaan rotten. Met name de beuk heeft daar last van”, zo zegt Geelen.

Een nieuwe trend in de tuinwereld is dat het ‘in’ is om weer heel veel groen in de tuin te krijgen, met veel natuur en biodiversiteit. “De levende tuin, met zo min mogelijk bestrijdingsmogelijkheden, kunstmest en kunststoffen.”, is daar een nieuw concept. Aan de andere kant is het ook meer te zien dat mensen in hun achtertuin zoveel mogelijk bestrating willen en zo min mogelijk schoffelwerk. Geelen heeft wel een voorkeur: “Ik en andere hoveniers in het Weerterland willen zoveel mogelijk natuur in de tuin brengen.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button