Regio

Verzwaren Limburgs elektriciteitsnet laat jaren op zich wachten

Netbeheerder Tennet wil het elektriciteitsnet bij Graetheide verzwaren. Daardoor wordt ook het elektriciteitsstation in Maasbracht ontlast, wat gunstig is voor de stroomcapaciteit in heel Midden-Limburg. Maar tot zover het goede nieuws. Volgens een woordvoerder kan het wel tien jaar duren voor alles rond is.

Het elektriciteitsnet in Limburg zit vol. TenneT en Enexis kunnen nieuwe grootverbruikers of verbruikers die willen uitbreiden niet van elektriciteit voorzien. Nieuwe initiatieven op het gebied van wind- en zonnestroom kunnen geen groene stroom aan het net terug leveren.

Deze netcongestie speelt in vrijwel heel Nederland. In Limburg vindt Tennet een oplossing in het vernieuwen van het elektriciteitsstation in Born en het uitbreiden van elektriciteitsstation Graetheide. Tussen de twee hoogspanningsstations komt een nieuwe, ondergrondse 150 kV-verbinding van acht kilometer.

Tijd

“Samen met Enexis werken wij op veel plaatsen aan uitbreiding van het net maar dit kost tijd, vertelt een woordvoerder van Tennet. Het doorlopen van procedures en vergunningen om te mogen bouwen kost volgens hem zo’n vijf tot acht jaar. Daarna volgt de bouw, wat nog eens anderhalf tot twee jaar duurt.

Tennet onderzoekt of de procedures versnelt kunnen worden, zodat de verzwaarde lijn en het nieuwe hoogspanningsstation bij Graetheide in 2030 in bedrijf kunnen zijn. “De situatie verandert dan substantieel”, stelt hij.

Weert en Roermond

Deze verzwaring van het elektriciteitsnet bij Graetheide garandeert de energievoorziening in heel Zuid-Limburg, inclusief chemiepark Chemelot. Voor Midden-Limburg heeft dit een ontlasting van het stroomnet tot gevolg. De hoogspanningsstations Lutterade, Graetheide, Limmel, Schoonbron, Terwinselen zijn straks aangesloten op het nieuwe 380 kV elektriciteitsstation Graetheide en niet meer op het elektriciteitsstation in Maasbracht. Dit elektriciteitsstation houdt hierdoor capaciteit over, wat merkbaar is in heel Midden-Limburg, tot in Weert en Roermond, aldus de woordvoerder van Tennet.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button