Regio

Ron van den Hout nieuwe Bisschop

Ron van den Hout wordt de nieuwe bisschop van Limburg. Dat hebben meerdere anonieme bronnen aan VML Nieuws laten weten.

Op vrijdag wordt de nieuwe bisschop waarschijnlijk officieel bekendgemaakt, het bisdom kan de benoeming bevestigen noch ontkennen. Van den Hout is sinds juni 2017 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij volgt bisschop Harrie Smeets op die eind 2023 overleed aan kanker. 

Cornelis Franciscus Maria Van den Hout, geboren in Tilburg op 11 november 1964, groeide op in Diessen een gezin met drie kinderen. Pas na het afronden van een studie aan de HAS voelde hij zich geroepen tot het priesterambt.

Hij volgde filosofie en theologie aan het seminarie in Den Bosch en werd op 5 juni 1993 priester gewijd. Daarna volgde een studie in Rome. Terug in Nederland werkte hij als parochiaal medewerker in Tilburg en als pastoor in Drunen-Elshout. Later werd hij Deken in het dekenaat Heusden-Waalwijk-Zaltbommel. In 2012 werd hij benoemd tot vicaris-generaal van het bisdom Den Bosch.

Hij staat bekend als een harde werker en wordt beschreven als intelligent maar discreet en als iemand die het liefst op de achtergrond functioneert. Hij heeft enkele markante standpunten ingenomen, zo zei hij in het Katholiek Nieuwsblad dat in deze tijd van kerksluitingen het slopen van kerken als ‘een reële optie’ moet worden gezien. Hij stelde: ‘Beter geen kerk dan een onherkenbare kerk’. Na zijn bisschopswijding in Groningen vroeg hij gelovigen niet angstvallig vast te houden aan wat er nog is in de Kerk.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button