Regio

Regio populair voor inbraak in schuur en garage

Midden-Limburg lijkt in trek bij inbrekers van schuren, garages en bijgebouwen. Terwijl over Limburg als geheel een dalende trend is te zien over heel 2023, is het aantal van dergelijke inbraken in deze regio vaak met tientallen procenten gestegen. In Leudal zelfs met zeventig procent.

De cijfers komen van verzekeringswebsite Independer, die ze verzameld heeft via de politie en het CBS. Onderzoeker Michel Ypma, die de cijfers uitgezocht heeft, zegt dat het kan zijn dat jouw regio plots meer aandacht krijgt van inbrekers omdat ze regio’s afgaan. “Dat kan de verschillen verklaren. Van de andere kant, als in een relatief kleine gemeente het aantal van 5 naar 8 gaat, dan is dat ook meteen een stijging van tientallen procenten. Terwijl het absoluut gezien dan wel meevalt.”

Toch zegt de onderzoeker dat inbraken in garages en schuren wel steeds populairder zijn onder het boevengilde. “Dat heeft te maken dat er met de komst van elektrische fietsen wel wat te halen valt. Mensen onderschatten nu toch hoeveel waardevols er uit hun schuur en garage is te halen.”

De beste remedie tegen garage- en schuurinbraken is natuurlijk goed hang- en sluitwerk. “En het liefst zichtbaar. Inbrekers zijn vaak opportunisten. Die bekijken echt waar ze het makkelijkst toe kunnen slaan, die inschatting maken ze gewoon.”

Cijfers af- en toename inbraken in garages en schuren 2023

Weert +41,67%

Nederweert -9,09%

Leudal +70%

Roermond +40,8%

Roerdalen +57,14%

Echt-Susteren -25%

Van Maasgouw zijn geen cijfers bekend.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button