Regio

‘Nieuwe regels rijscholen vooral om cowboys eruit te filteren’

“Alles moet snel, snel, snel en als het even kan goedkoop. Dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit en dat moet terecht stoppen”, zegt eigenaar Ivar Seerden van rijschool Cranenbroek uit Weert en Budel over de nieuwe regels voor rijscholen. Hij is het er grotendeels wel mee eens.

De overheid vindt dat het anders en vooral beter moet in rijschool-land. De kwaliteit moet simpelweg omhoog en mensen moeten na hun examen beter gekwalificeerd de weg op. “De druk moet er af”, zegt Seerden. “Ik snap de mensen wel, het rijbewijs halen kost tijd en geld. Mensen gaan zoeken waar het snel en goedkoop kan en daar speelt de markt op in. Daarom worden de eisen nu ook aangescherpt.”

De nieuwe eisen die straks worden gesteld lijken volstrekt logisch en daardoor ook wat vreemd. Zo moeten mensen hoe dan ook eerst gelest hebben voor ze op examen gaan. “Ja, dat is toch vooral gericht op de grote steden, waar je soms je rijbewijs in zekere zin kunt kopen. Maar er moet ook gesproken worden over sociaal rijgedrag. Wie een goede instructeur heeft, doet dat altijd wel tijdens de lessen. En ja, verplicht een keer 130 hebben gereden. Dat moet wel ergens kunnen, hè.”

Onder de streep is Seerden niet per se tegen de nieuwe regels. “Het zal de cowboys wel raken in dit wereldje, die strengere eisen. Misschien zou het ook helpen om de 21 procent btw op rijlessen eraf te halen. Dan wordt het goedkoper en daarmee haal je ook de druk dat het snel en goedkoop moet er wat af.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button